Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Övervikt i ungdomen ökar risken för leversjukdom

Att ha fett i levern kan vara farligare än forskarna trott. En ny svensk studie antyder att övervikt ökar risken för allvarliga leversjukdomar senare i livet.

Det är välkänt att övervikt och fetma ökar risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Men feta och överviktiga personer drabbas ofta även av fettlever. Detta verkar i sin tur öka risken för andra sjukdomar. I en studie nyligen publicerad i Journal of Hepatology kopplas fettlever till en ökad risk för åderförkalkning och därmed också hjärt-kärlsjukdomar. Men fettlever verkar även öka risken för andra leversjukdomar, visar en ny svensk studie.

– Tidigare har forskarna trott att det var ofarligt att ha fett i levern. Men det har visat sig att fettlever kan leda till skrumplever, trots att personen inte dricker för mycket alkohol, säger Hannes Hagström, läkare och forskare vid Karolinska institutet.

Han har följt upp långtidsrisken för övervikt genom att studera nästan 45.000 män som gjorde militärtjänstgöring i Sverige 1970. Männens hälsa, BMI och alkoholvanor kontrollerades i samband med mönstringen. Forskarna följde männen i olika svenska sjukdomsregister för att se vilka som vårdats för svår leversjukdom.

– De som var överviktiga när de gjorde lumpen hade en klart ökad risk för att få svår leversjukdom nästan 40 år senare. Den risken fanns kvar även när vi tog bort de som drack för mycket alkohol. Vi tror att resultaten är en indikation på att männen hade fettlever och att detta ökar risken för leversjukdomar, säger Hannes Hagström.

Att vara fet eller överviktig gav en 64 procentig riskökning. Men bara drygt 400 av de cirka 45.000 männen drabbades av allvarlig leversjukdom, så den absoluta riskökningen var inte särskilt hög.

– Men det är bara de allvarligaste fallen vi kan hitta med de här metoderna. Det här är nog bara toppen på ett isberg, säger Hannes Hagström.

Med allvarlig leversjukdom avses bland annat skrumplever. Det är dock en sjukdom som utvecklas långsamt, och det är först i senare stadier som symtomen blir allvarligare. Skrumplever kan bland annat ge vätska i magen, åderbråck i matstrupen som kan ge svåra blödningar samt levercancer.

Men levern behöver inte bli så allvarligt skadad. Det finns inga läkemedelsbehandlingar för fettlever, men att gå ned i vikt räcker långt.

– Har man fettlever vet vi att kroppen fort bränner fettet i levern när man går ner i vikt. En studie från förra året visade att nästan allt fett i levern försvinner vid en tioprocentig viktminskning under ett år. Det är svårt, men i nuläget finns det ingen annan behandling än livsstilsomställningar, säger Hannes Hagström.

Av de knappt 45.000 männen var färre än sju procent överviktiga och en procent feta när de mönstrade. I dag är många fler i samhället feta eller överviktiga. Det skulle kunna leda till allt fler fall av leversjukdomar i framtiden, tror Hannes Hagström.

– Om vi lyckas få människor att gå ner i vikt, eller ännu hellre att inte utveckla övervikt, så kan vi förhindra många fall av skrumplever, säger han.

Eftersom det är registerforskning kan forskarna inte med säkerhet säga att det är övervikt som ligger bakom den ökade risken för leversjukdom, men tidigare studier har pekat i liknande riktning. Studien är publicerad i tidskriften Journal of Hepatology.

Fakta.Fettlever och skrumplever

Levern har bland annat som funktion att rena kroppen från gifter och att producera vissa viktiga proteiner, som bland annat gör att blodet kan koagulera.

Fettlever innebär att det lagras in fett i levern vilket kan leda till skrumplever.

Skrumplever kallas också levercirros. Det innebär att levern är skadad och har ärrvävnad.

Man kan också få skrumplever av att ha druckit mycket alkohol under en längre tid, men också av en kronisk leverinflammation som till exempel hepatit C.

I början kan skrumplever göra att man blir trött och går ner i vikt. När sjukdomen blir allvarligare kan det leda till att man blir svullen på grund av vätska i magen, åderbråck i halsen som kan blöda och en ökad risk för levercancer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.