Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Pingvinsex chockade forskare

Foto: Mike Hill / Alamy
Nekrofili, sexuellt tvång och homosexualitet. Den brittiske forskaren George Murray Levick nedtecknade vad han såg under en lång fältstudie i Antarktis för hundra år sedan. Iakttagelserna chockade forskarna så till den milda grad att de aldrig publicerats förrän nu.

George Murray Levick deltog i Robert F Scotts snöpliga och ödesdigra Terranova-expedition mot Sydpolen, men han var kvar på Kap Adare mitt i en koloni av adeliepingviner. Där stannade han under en hel parningssäsong och observationerna landade sedan i ”Antarctic penguins – a study of their social habits”.

Men inte allt. Fyra sidor om pingvinernas sexualliv nekades publicering, sånär som hundra kopior för forskningsintern spridning varav två exemplar har överlevt och det var alldeles nyligen fyndet oväntat gjordes. ”Not for publication” står det tydligt på första sidan.

– Det är fullt av redogörelser av sexuellt tvång, sexuell och fysisk misshandel av ungar, sex utan fortplantningssyfte och det avslutas med en redogörelse av vad han uppfattar som homosexuellt beteende, säger det brittiska naturhistoriska museets intendent Douglas Russell till BBC.

Med allt som forskats kring pingviner sedan dess kan museet konstatera att Levicks iakttagelser inte bara var korrekta och giltiga utan också värda att publiceras. Levick själv var så bestört av pingvinernas ”perversion” att han skrev om dem på grekiska.

– Han är helt chockad. I viss utsträckning trillar han i samma fälla som många andra som ser pingviner som tvåfotade fåglar och små människor. Det är de inte. De är fåglar och ska förstås som så, säger Doulas Russell.

Som exempel på missförstånd tar han upp det Levick beskriver som nekrofili, då hannar under parningssäsongen ger sig på honor som dött året innan. Vetenskapen har under åren som gått sedan 1910 förstått att pingvinhannarna helt enkelt inte skiljer mellan en hona som ligger redo för parning och en som fallit död på magen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.