Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Polsk urskogsavverkning väcker ilska

Foto: Michal Kosc/AP

Polen har gett grönt ljus för omfattande avverkning i en av Centraleuropas sista och största urskogar i ett försök att få bukt med en skadeinsekt. Miljöorganisationen Greenpeace protesterar och menar att det är ett brott mot EU:s direktiv.

Där finns Europas högsta träd; granar som når 50 meters höjd och ekar och askar som sträcker sig 40 meter upp. Där finns över 10.000 djurarter, bland dem det enda kvarvarande vilda beståndet av kontinentens största däggdjur, visenten, eller europeisk bison. Delar av området har stått orörda i tiotusen år.

Det handlar om Bialowiezaskogen i östra Polen.

Nu har Polens regering bestämt att kvoten för avverkning i skogen ska mer än fyrdubblas det närmaste decenniet, från 40.000 kubikmeter till 180.000. Skälet är att man vill få bukt med granbarkborren, en skadeinsekt som dödar träd och som brett ut sig på ett oroväckande sätt.

Miljöministern Jan Szyszko försäkrar att de särskilt skyddade delarna av skogen inte ska huggas ner. De mest ursprungliga delarna av skogen gavs status som världsarv av Unesco 1979.

Men miljöorganisationen Greenpeace protesterar och menar att Warszawaregeringen ignorerar protester från forskare och allmänhet – och även från EU, som kan komma att dra Polen inför rätta för brott mot unionens Natura 2000-direktiv om skydd av olika naturtyper, skriver The Guardian.

Jan Szyszko menar å sin sida att EU snarare kommer att kritisera Polen om avverkningsbeslutet inte fullföljs, rapporterar AP.

Bialowiezaskogen är den sista resten av den utbredda låglandsskog som en gång täckte hela centrala Europa. I dag täcker den sammanlagt en yta om 1.400 kvadratkilometer (något större än Öland) och sträcker sig över gränsen mellan Polen och Belarus. I det senare landet utgör den i sin helhet naturreservat.

Totalt sett är Europa en av de delar av världen där tillväxten av skog är större än avverkningen. Ur naturhistorisk synpunkt är dock ny skog en blek ersättning för tusenårig skog.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.