Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Polynesier hann före Columbus

Polynesier träffade och minglade med den amerikanska ursprungsbefolkningen, långt före Columbus.

Forskare har granskat arvsmassan hos 27 nu levande invånare på Rapa Nui. Det är ett annat namn för Påskön, en avlägsen ö väster om Sydamerika, som utgör det ena hörnet på det stora område i Stilla havet som brukar kallas för Polynesien.

16 procent av arvsmassan hade ett europeiskt ursprung, vilket inte är så konstigt eftersom européer har koloniserat ön ända sedan de först kom dit 1722.

Mer förvånande var att runt åtta procent av arvsmassan hade slående likheter med den amerikanska ursprungsbefolkningen. Dessa DNA segment var dock mycket mer fragmentariska och utspridda, vilket antyder att sammanblandningen ägde rum längre tillbaka i tiden.

Tecken på att polynesier träffat amerikanska indianer finns sedan tidigare, men handfasta bevis har saknats.

Antagligen, skriver forskarna i Current Biology, träffades de redan på 1300- eller 1400-talet, det vill säga ett par århundraden efter det att polynesierna själva kom till ön.
Men var det indianerna som kom till Påskön eller tvärtom?

Flertalet forskare tror på det senare. Dels med tanke på havsströmmarna, men framför allt på grund av polynesiernas erkända skicklighet som våghalsiga sjömän.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.