Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Pratande robot ska bli sällskap åt astronaut

00:42. Den är enligt utvecklarna ett genombrott för androider.

En pratande robot har lämnat Japan med Internationella rymdstationen (ISS) som mål. Roboten ska där bli följeslagare åt en japansk astronaut.

I en raket lastad med fem ton förnödenheter och teknisk utrustning lämnade roboten, döpt till Kirobo, ön Tanegashima i sydvästra Japan på söndagen, uppger landets motsvarighet till NASA, Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), enligt AP.

Den 34 centimeter höga Kirobo ska, som första talande robot i rymden, bli följeslagare åt astronauten Koichi Wakata. Senare i år tar Wakata över som befälhavare för Internationella rymdstationen. 

Kirobo ska kommunicera med Wakata på japanska och registrera samtalen. Roboten förväntas också förmedla meddelanden från kontrollrummet till astronauten, skriver BBC News. 

– Ett litet steg för mig men ett jättekliv för robotar, sade Kirobo till reportrarna som samlats inför raketuppskjutningen, enligt AP.

Den humanoida roboten har tagits fram av robotdesignern Tomotaka Takahashi vid Tokyos universitet, reklambyrån Dentsu och biltillverkaren Toyota.

En stor utmaning har varit att se till att roboten kan röra sig och prata även utan gravitation.  

– Jag önskar att den här roboten ska fungera som en medlare mellan människa och maskin, eller människa och Internet, och ibland även mellan människor, sade Takahashi, enligt AP.

Namnet Kirobo har tagits fram genom att förena de japanska orden för "hopp" och "robot". 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.