Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Pris för förklaring av ­Himalayas uppkomst

Den amerikanske geofysikern Peter Molnar har förklarat hur bergskedjor som Himalaya bildas när kontinenter kolliderar. Nu får han årets Crafoordpris.

Klockan 8 i dag, torsdag, meddelade Kungliga Vetenskapsakademin att årets Crafoordpris går till geofysikern ­Peter Molnar vid University of Colorado Boulder i USA för hans banbrytande arbeten om kontinenternas rörelser och vad som händer när de kolliderar.
Peter Molnar började forska på 1960-talet, när teorin om att jordskorpan består av stora rörliga plattor fick sitt genombrott, och var bland annat med om att förklara vad som driver plattornas rörelser framåt.

När han studerade områden där kontinenter kolliderar upptäckte han att teorin om att kontinenterna är stela plattor som glider fram på jordmanteln var otillräcklig för att förklara hur Himalaya och tibetans­ka högplatån har uppkommit. I stället måste plattorna ha en stel yta och en mjuk och formbar undersida.

Peter Molnars forskning har förändrat geologernas syn på hur bergskedjor bildas. Anderna i Sydamerika är skapad av en kollision mellan en kontinent och en ocean­platta. Men när två kontinenter som Indien och Eurasien krockar blir resultatet annorlunda. Med hjälp av satellitbilder och seismiska data har Peter Molnar visat att den kollisionen har deformerat jordskorpan över en mycket stor del av södra Asien.

Läs mer om Peter Molnars belönade forskning på DN:s vetenskapssidan på söndag.

Fakta.Crafoordpriset

Instiftades 1980 av Holger Crafoord, grundare av företaget Gambro, och hans maka Anna-Greta Crafoord. Det delades ut första gången 1982.

Priset vill belöna och uppmuntra grundforskning inom områden som hamnar utanför Nobelpriset.

Pristagarna utses av Kungliga ­Vetenskapsakademin inom astronomi, biovetenskap (framför allt ekologi), geovetenskap, matematik, och forskning om sjukdomen ­polyartrit (ledgångsreumatism), som Holger Crafoord själv led av.

Var tredje år går priset till astronomi och matematik, var tredje år till geovetenskap och var tredje år till biovetenskap. Pris till polyartritforskning delas ut då tillräckligt stora vetenskapliga framsteg inom området har gjorts.

Prissumman är fyra miljoner kronor.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.