Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Provsmakning av första odlade hamburgaren

Forskare håller upp prover på så kallat in vitro-kött, odlat konstgjort kött, i ett laboratorium på universitetet i Maastricht i november 2011.
Forskare håller upp prover på så kallat in vitro-kött, odlat konstgjort kött, i ett laboratorium på universitetet i Maastricht i november 2011. Foto: Francois Lenoir/REUTERS

På måndagen tillagades och provsmakades världens första labbodlade hamburgare i London. – Det är en ganska intensiv smak, det liknar kött, men är inte lika saftigt, sade en av provsmakarna efteråt. 

Den första provrörsodlade hamburgaren tillagades av kocken Richard McGowan i London på måndagen. Matforskaren Hanni Ruetzler och Josh Schonwald, matskribent, stod för avsmakningen.

– Jag förväntade mig att strukturen skulle vara mer mjuk ... det är en ganska intensiv smak, det liknar kött, men är inte lika saftigt. Konsistensen är perfekt, men jag saknar salt och peppar, sade Hanni Ruetzler efter att ha smakat burgaren, enligt BBC News. 

– Vad som genomgående var annorlunda var smaken, sade Josh Schonwald. 

Hamburgarens skapare, forskaren Mark Post, verksam vid universitetet i Maastricht i Holland, var nöjd efter den första avsmakningen:

– Det är en väldigt bra start, sade han enligt BBC News. 

Den konstgjorda burgaren är ett resultat av flera års forskning. Mark Post har skapat den genom att sammanfoga 20 000 proteinremsor, odlade från stamceller från nötkreatur, skriver Reuters

För att få den rätta smaken har man tillsatt ingredienser som salt, ströbröd och äggpulver. Rödbetsjuice och saffran har använts för att färgsätta burgaren. 

Mark Post tror att det odlade köttet skulle kunna leda till en matrevolution och finnas i matbutiker inom 20 år. 

Han hoppas att hamburgaren inte bara ska smaka gott, utan även öppna för möjligheten att hitta ett hållbart, etiskt och miljövänligt alternativ till dagens köttindustri.  

– Vad vi kommer att försöka oss på är viktigt eftersom jag hoppas att det kommer att visa att odlat nötkött har svaren på de stora problem som världen står inför, sade Mark Post på fredagen, enligt Reuters. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.