Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Psykedeliska droger leder inte till psykisk sjukdom

Att ta psykedeliska droger som LSD och svampar leder inte till psykisk sjukdom, enligt en ny studie. Tvärtom verkar drogerna snarare förbättra den psykiska hälsan.

Studien är gjord vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet och bygger på en amerikansk hälsoenkät mellan år 2001 och 2004 med 130.000 slumpvist utvalda personer. Av svarspersonerna som studerats har 22.000 tagit psykedeliska droger åtminstone en gång.

Forskarna har undersökt om personerna som svarat på enkäten har psykiska sjukdomar eller om de någon gång har upplevt symtom på psykisk ohälsa eller sjukdom.

Resultatet visar inget samband mellan droganvändning och ökad sjukdomsrisk, utan förvånande nog tvärtom ett minskat antal fall av psykisk sjukdom bland dem som tog psykedeliska droger.

Enligt studien lider dem som under hela livet tagit droger innehållande ämnena Psilocybin och Meskalin, som bland annat finns i psykedeliska svampar och växter, eller som tidigare har tagit LSD, av psykiska sjukdomar i mindre utsträckning än andra. Av dem som tagit LSD hade även färre behandlats för lättare psykiska besvär i öppenvården och fått färre mediciner för psykiska besvär utskrivna.

Samtidigt kan forskarna inte utesluta att drogerna inte har en negativ påverkan på psyket.

"Vi kan inte utesluta att användandet av psykedeliska droger kan ha en negativ inverkan på den psykiska hälsan för vissa individer eller grupper" Skriver de på universitetes hemsida.

Enligt forskarna har inte heller tidigare studier vittnat om att psykisk ohälsa eller social problematik skulle vara mer vanligt förekommande bland människor som använder psykedeliska droger än bland dem som inte gör det.

Studien finns att läsa i sin helhet i tidskriften Plos One.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.