Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Psykolog: Vi väljer helt fel nyårslöften

De flesta svenskar gör helt fel när de väljer nyårslöfte. I stället för att lova bantning eller träning ska vi unna oss något som gör oss glada. Det säger psykologen Liria Ortiz.

De vanligaste nyårslöftena är förknippade med utseende och hälsa. Varje år kräver vi av oss själva att börja träna och gå ner i vikt. Helt fel, säger Liria Ortiz, författare och psykolog.

– Nyårslöftena går nästan alltid ut på att man ska förvägra sig något. Man ska inte göra det ena eller det andra. Men de flesta bryter sitt löfte efter bara två veckor. Det är ett tecken på att vi gör något fel.

Därför tycker hon att det är dags att helt byta inriktning på löftena. Strunta i de jobbiga kraven, lova dig i stället sådant som är mer livsbejakande.

– I tre år har jag sagt att jag ska börja motionera. Det är ingen mening med att lova det en fjärde gång. Så nu lovar jag i stället att jag ska skriva mer, det är något som gör mig glad, säger Liria Ortiz.

Ska man ändå ge sig på löftet om att bli mer hälsosam gäller det att inte ställa för höga krav. Det anser Christoffer Kullander, folkhälsovetare och personlig tränare.

– Målet måste vara realistiskt. Det klassiska misstaget är att man börjar för hårt med att träna fem dagar i veckan i januari. Sen skadar man sig eller blir sjuk. Då är det sluttränat.

Den som vill lyckas med nyårslöftet ska välja något som är specifikt, tidsbestämt och mätbart.

– Ett löfte om att springa Midnattsloppet är till exempel mycket lättare att hålla än ”jag ska bli smal till sommaren”, säger Christoffer Kullander.

Fakta.Så gör du för att klara nyårslöftet

Välj något som är realistiskt. Det är ingen mening med ett löfte du inte klarar av.

Gör det för din egen skull.

Sätt upp tydliga mål och planera efter dem.

Lova inget om du mår dåligt av att inte lyckas hålla.

Fokusera på det som du lyckas uppfylla.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.