Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Rekordmusslan blev 507 år

405 år räckte inte. Nu har världens äldsta djur, islandsmusslan Ming, slagit sitt eget åldersrekord och lagt på ytterligare ett sekel.

Musslan tillhör arten Arctica islandica och påträffades i havet utanför Island redan 2006. Då bedömdes den vara cirka 405 år gammal. Den anmärkningsvärda åldern gjorde att djuret hamnade i Guinness rekordbok, skriver Sciencenordic.com.

Tyvärr så dog musslan när forskarna öppnade skalet.

Men nu har forskarna undersökt blötdjuret lite närmare och kommit fram till att det är ännu äldre – hela 507 år. Det innebar att musslan ”föddes” redan 1499, under den kinesiska Ming-dynastin som den har fått sitt smeknamn efter.

Forskarna anser sig i dag vara säkra på sin sak. De har både använt sig av kol 14-metoden och räknat växtringar i skalet för att åldersdatera musslan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.