Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 09:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/rekordniva-av-koldioxid-i-atmosfaren/

Vetenskap

Rekordnivå av koldioxid i atmosfären

Mauna Loa, forskningsstationen på Hawaii. Foto: National Oceanic and Atmospheric Administration

En forskningsstation på Hawaii har noterat en koldioxidnivå i atmosfären på 415,26 miljondelar. Högre halter har aldrig uppmätts och andelen motsvarar hur atmosfären var sammansatt för tre miljoner år sedan.

Ossi Carp
Rätta artikel

– Detta visar att vi inte är på rätt spår för att skydda klimatet alls. Siffrorna försätter stiga och blir högre år efter år, de måste stabiliseras, säger Wolfgang Lucht vid tyska klimatforskningsinstitutet PIK till AFP om uppgifterna från observatoriet på Mauna Loa.

Under holocen, den nuvarande geologiska epoken som varat i 12.000 år, har koldioxidnivåerna i atmosfären generellt pendlat mellan 180 och 280 miljondelar. Med industriella revolutionen ökade halterna till över 400, men högre än 415,26 har forskare aldrig noterat.

– Den genomsnittliga ökningstakten är fortfarande i den högre änden. Förra årets ökning kommer antagligen landa på 3 miljondelar medan den senaste tiden har takten legat på 2,5 miljondelar per år, säger Ralph Keeling, chef för koldioxidprogrammet vid Scripps Institution of Oceanography, till AFP. 

Den rekordhöga koldioxidnivån är det senaste i raden av tecken på att mycket återstår att göra för att bromsa och vända den mänskliga aktivitetens negativa påverkan på klimatet. Forskare har olika uppfattning om var smärttröskeln går för atmosfärens koldioxidnivå, men kring 350 miljondelar finns en bredare samsyn och den nivån passerades för trettio år sedan.

Maria Gunther: Ett tydligt bevis på att vi är på fel väg 

Ämnen i den här artikeln:

Klimatet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt