Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 03:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/rekordvarm-januari-i-europa/

Vetenskap

Rekordvarm januari i Europa

Wivalliusparken på Kungsholmen den 10 januari i år.
Wivalliusparken på Kungsholmen den 10 januari i år. Foto: Vanni Jung Ståhle

Årets första månad blev rekordvarm i Europa, enligt nya europeiska klimatdata. I vissa områden var det i snitt sex grader varmare än normalt. 

För jorden som helhet blev det dött lopp mellan årets och 2016 års januarimånader.

Fjolåret var det varmaste som uppmätts i Europa. Januari 2020 följde upp med att bli den varmaste januarimånaden hittills på kontinenten. Det visar färska siffror från det europeiska klimatcentret Copernicus.

Medeltemperaturen för världsdelen som helhet blev 3,1 grader över genomsnittet för perioden 1981–2010. Januari 2020 slog januari 2007, som tidigare innehade det europeiska värmerekordet för årets första månad, med 0,2 grader.

I Sverige fick vi som bekant uppleva en extremt mild januari, med bland annat nytt rekord för medeltemperaturen i Stockholm. Det var mycket riktigt i norra och östra Europa de största överskotten registrerades.

I vissa områden, från Norge till Ryssland, blev medeltemperaturen 6 grader över genomsnittet 1981–2020.

I centrala och södra Finland var 2020 års första månad den varmaste januarimånaden hittills, och Norge fick sin näst varmaste januari.

I Norge sattes också ett nytt absolutrekord i början av månaden med 19 grader i Sunndalsøra, vilket också är den högsta vintertemperaturen hittills i hela Skandinavien.

Att det kan bli så sommarvarmt mitt i vintern just på denna ort i mellersta Norge har att göra med att det där uppstår så kallade föhnvindar, vilket pressar upp temperaturen flera grader över vad som gäller i omkringliggande områden.

Sunndalsøra innehar också sedan tidigare de nationella december- och februarirekorden med 18,3 respektive 8,9 grader.

Områden med ovanligt höga temperaturer fortsatte in i Asien, över i stort sett hela Ryssland. Även östra Nordamerika var anmärkningsvärt varmt under januari. För jorden som helhet tangerade medeltemperaturen rekordet från januari 2016, enligt Copernicus.

Områden som var kallare än normalt var bland annat Grönland, Alaska, norra Indien, nordöstra Afrika och västra Australien. Även några få områden i det rekordvarma Europa hade också temperaturunderskott, som Grekland och Svalbard.

Om ett par veckor kommer månadssammanställningen för januari från det amerikanska institutet NOAA.

Värdena från satellitmätningar en bit upp i atmosfären ligger något lägre än de mätningar som görs vid jordytan, men även satellittemperaturerna visar en uppåtgående tendens, om än något flackare.