Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Rekordvärmen fortsätter – rekordlite is i norr

Samtidigt som Skandinavien frös fortsatte den globala rekordvärmen i januari, visar nya data. I Arktis var det sju grader varmare än normalt, och vinteristäcket i Norra ishavet är det minsta som uppmätts på åtminstone 37 år.

Januari 2016 blev ännu en rekordvarm månad på jorden, visar nya data från den amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Månaden blev den fjärde i rad med en medeltemperatur minst en grad över normalvärdet, som i Nasas rullor är genomsnittet för perioden 1951-1980, och det har aldrig hänt förut.

Avvikelsen från normalvärdet, 1,13 grader Celsius, var samtidigt den största som noterats i Nasas databas, som har uppgifter från slutet av 1880-talet.

Även andra temperaturanalyser visar att den pågående rekordperioden fortsatte i januari. Europeiska vädercentret ECMWF konstaterade att januarivärdet låg 0,72 grader över genomsnittet för perioden 1981-2010, vilket även hos det institutet var varmast hittills.

Japans meteorologiska byrå rapporterar också att januari 2016 var den varmaste januarimånaden, men i japanernas beräkningar var avvikelsen från normalvärdet den fjärde största i ordningen. De tre största avvikelserna noterades nämligen under de närmast föregående månaderna december, november och oktober 2015.

Delar av Arktis var ”absurt” varmt under januari, skriver Bob Henson på vädersajten Wunderground. Ovanför 75:e breddgraden var det sju grader varmare än normalt. Vintervärmen har bidragit till att istäcket i Norra ishavet just nu är mindre än det varit sedan åtminstone 1979, då satellitmätningar över isens utbredning började göras (skillnaderna i utbredning mellan åren är dock betydligt mindre på vintern än på sommaren). 

Det var minst två grader varmare än normalt i Västeuropa, större delen av Västafrika, Indonesien och de tropiska delarna av Stilla havet.

Samtidigt var några platser kallare än normalt, som Skandinavien, inre Ryssland nordöstra Afrika, Antarktis och norra Atlanten.

Skälet till att temperaturöverskotten sedan förra sommaren varit extra markanta är väderfenomenet El Niño, som framför allt värmer upp tropiska och subtropiska områden och ruckar på nederbördsmönstren. Den pågående episoden är den starkaste på nära 20 år.

Många klimatologer tror därför att helåret 2016 kommer att bli ännu varmare än 2015. Det skulle betyda att den globala medeltemperaturen slår rekord tre år i rad, vilket inte har inträffat tidigare. El Niño tros klinga av under våren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.