Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Riskerna med glutenintolerans underskattade

Riskerna med glutenintolerans, celiaki, har underskattats, visar en ny svensk studie som publicerats i medicintidskriften Journal of the american medical association.

Bland personer med glutenintolerans upptäcktes en något ökad risk att dö i förtid, som bland annat kan bero på att sjukdomen orsakar kronisk inflammation på tarmsystemet och näringsbrist.

Personer med celiaki är överkänsliga mot proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. En procent av den västerländska befolkningen uppskattas ha celiaki, men ofta upptäcks det inte förrän sjukdomen redan hunnit skada matsmältningssystemet. Den nya studien betonar vikten av att man letar efter och ställer diagnosen celiaki eftersom en glutenfri kost minskar problemen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.