Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Rök från kol och ved dödar miljoner fattiga

Dålig luft inomhus från smutsiga bränslen dödar fler människor än några andra miljöföroreningar. Värst utsatta är kvinnor och barn i världens fattigaste länder. Moderna spisar skulle kunna rädda miljontals varje år.

– Att ge alla människor tillgång till rent bränsle handlar om rättvisa. Det är lika viktigt som rent vatten, säger Stephen Gordon, professor i lungmedicin vid Institutionen för tropisk medicin i Liverpool.

Tre miljarder människor i världen, framför allt i Afrika och Asien, använder ved eller kol för att laga mat, få ljus och värma upp sina hem. Röken från eldar och enkla lampor och kaminer kan ge nivåer av luftföroreningar inomhus som är tre gånger högre än på en gata mitt i London.

Hur stort problemet är förstod Stephen Gordon när han arbetade som lungläkare i Malawi.

– När jag gjorde rutinundersökningar av luftrören hos vuxna malawier upptäckte jag att deras lungceller var svarta, svartare än något jag någonsin hade sett ens hos rökare när jag jobbade i gruvdistrikten i England, säger han.

Sotpartiklar och giftiga gaser från eldarna dödar nästan fyra miljoner människor varje år, enligt en rapport i veckans nummer av tidskriften The Lancet Respiratory Medicine. De som andas in röken kan drabbas av luftvägsinfektioner, lunginflammation, lungsjukdomen kol, astma och lungcancer.

Stephen Gordon är en av författarna till rapporten, och han ser en tydlig koppling till fattigdom.

– De allra fattigaste är tvungna att använda de smutsigaste bränslena, och bor i de sämst ventilerade husen, säger han.

Dessutom har de sällan tillgång till sjukvård.

Kvinnor och barn drabbas värst. De får i sig mer rök eftersom det ofta är kvinnorna som lagar maten hemma, och barnen sitter på deras ryggar eller sover nära eldstaden.

– Vi ser kvinnor med lungsjukdomen kol, liknande det som rökare drabbas av, trots att de aldrig har rökt en cigarett i hela sitt liv. Röken påverkar också gravida så att moderkaka och foster blir mindre och barnen föds för tidigt, säger Stephen Gordon.

Luftföroreningar inomhus är på plats tre över faktorer som förkortar livet mest i världen, efter högt blodtryck och tobaksrökning.

– Det är helt oacceptabelt att så många dör på grund av detta, säger Gerd Sällsten, professor och yrkes- och miljöhygieniker vid Enheten för arbets- och miljömedicin på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Hon har undersökt luftföroreningar från vedeldning i västvärlden. I dag kommer nästan hälften av hälsofarliga småpartiklar i luften i Europa från förbränning av biobränslen, och andelen ökar. Det beror dels på att vi använder mer biobränsle, dels på att mängden partiklar från bilavgaser minskar.

De totala nivåerna av luftföroreningar är mycket lägre här än i utvecklingsländerna.

– Men det är viktigt att de som värmer upp sina hus med biobränsle använder miljögodkända pannor som håller nere utsläppen, säger Gerd Sällsten.

Eftersom detta är ett så stort hälsoproblem i världen måste även vi agera, menar hon.

– Utvecklingsländerna behöver helt enkelt hjälp, pengar och teknik.

Det pågår flera internationella initiativ för att minska utsläppen och ge de mest utsatta tillgång till bättre spisar och renare bränslen. Men Stephen Gordon menar att mer behöver göras.

– Där det är möjligt måste alla få tillgång till rena bränslen. I Indien och Kina ska alla ha elektricitet, och i länderna i Västafrika med egen oljeindustri måste alla få tillgång till gas eller gasol, säger han.

Men i Afrikas fattigare länder måste lösningen bli den motsatta: att göra det tillgängliga bränslet – trä, gödsel, skogsavfall och ibland kol – renare.

– Men de spisar vi kan erbjuda har svårt att göra bränslena tillräckligt rena. De sparar en hel del ved, och minskar röken betydligt, men frågan är om det är tillräckligt, säger Stephen Gordon.

Även om en ny spis halverar mängden farlig rök inomhus kan det fortfarande vara hälsofarliga nivåer av sotpartiklar i luften.

– För att det verkligen ska bli någon effekt för hälsan måste luften inomhus förmodligen bli lika ren som luften inne på ditt kontor, säger Stephen Gordon.

Det mest effektiva nu är att göra människorna medvetna om riskerna så att de lagar maten ute på verandan och slutar låta sina barn sova i röken. Men den enda lösningen på lång sikt är att ge alla män-niskor rena bränslen.

I Indien skulle kostnaderna för att minska halterna av småpartiklar i luften täckas helt och hållet av vinsterna av att människor blir friskare och lever längre och därför kan arbeta mer, enligt en studie som publicerades i tidskriften Environmental Science and Technology förra året. Men Stephen Gordon vill inte prata om det i ekonomiska termer.

– Familjer som är så fattiga att de måste elda med gödsel och skogsavfall har inga andra alternativ, och i alla fall i Afrika så står de utanför den formella ekonomin. Att räkna ut kostnader och vinster på nationell nivå är mycket svårt. Det här är mer en fråga om rättvisa än om ekonomi.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.