Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Rök från stearinljus är bra för hjärtat

Foto: Thomas Karlsson

Rök från vanliga stearinljus vi har hemma är nyttigt för hjärtat, visar ny forskning vid Lunds universitet. Men effekten gäller inte för doftljus.

Våra hem är fulla av partiklar som påverkar inomhusluften och allt vi gör ökar antalet partiklar, till exempel när vi lagar mat, rostar bröd eller eldar stearinljus.

För forskarna är det intressant att undersöka vilken inverkan partiklarna har på oss eftersom vi tillbringar mer än 85 procent av vår tid inomhus, och 65 procent av den tiden är i våra hem.

I tidigare studier har man kunnat slå fast att det finns starka kopplingar mellan luftburna partiklar och hjärt- och kärlproblem. Men nu visar den nya studien att röken från ett brinnande stearinljus kan vara hälsosamt för hjärtat, förutsatt att det inte innehåller färg- eller doftämnen.

– I våra studier hittills har vi sett en positiv effekt på hur hjärtat reglerar sin rytm. Vi har inte hittat något som tyder på att rena och lugnt brinnande stearinljus skulle vara skadligt för hälsan, tvärtom, säger Christina Isaxon, doktorand i Ergonomi och aerosolteknologi i ett pressmeddelande.

Hon upptäckte att hjärtfrekvensen ökar när man andas in stearinrök i en vanlig hemmiljö. Orsaken är ännu höljt i dunkel, men det kan vara natrium- och kaliumhalterna i röken som ligger bakom: Ett ljus som brinner utan fladdrande låga avger lite sot och mer saltpartiklar, men ju mer lågan fladdrar desto högre blir sothalten.

En god balans av natrium- och kaliumsalter är nödvändig för hjärtats rytmreglering. Annars kan man drabbas av hjärtrytmrubbningar.

Christina Isaxon vill nu gå vidare och undersöka vilka hälsoeffekter andra inomhuspartiklar kan ha.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.