Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Rökare som fimpar vinner tio år

Kvinnor som slutar röka i tid förlänger sitt liv med tio år eller mer, enligt en brittisk studie. För Gunilla Lundström tog det flera år att sluta, men till slut gick det.

Gunilla Lundström, 71, i Lomma har rökt hela sitt liv. Hon började efter studenten 1959 och har rökt cigaretter, pipa, cigarrer och försökt sluta flera gånger med plåster, nikotintuggummi och nikotininhalator.

År 2007 lyckades hon till sist, utan några hjälpmedel. Nu är suget äntligen helt borta, säger hon och konstaterar att det inte varit lätt:

– Jag har varit röksugen i 40 år.

På så sätt kommer Gunilla Lundström att förlänga sitt liv med ett antal år. Åtminstone rent statistiskt. Om hon hade slutat ännu tidigare, i medelåldern, hade det troligen handlat om så mycket som tio år eller mer.

Det visar en brittisk studie där 1,3 miljoner kvinnor ingår och som presenteras i tidskriften Lancet. Kvinnorna rekryterades till studien mellan 1996 och 2001. De var då mellan 50 och 65 år gamla. Deltagarna följdes sedan i snitt tolv år.

Till en början var 20 procent av kvinnorna rökare, 28 procent var före detta rökare och 52 procent hade aldrig rökt.

Efter tre år var risken att dö de närmaste nio åren för en kvinna som fortfarande rökte nästan tre gånger högre jämfört med icke-rökarna.

Detta innebär, enligt forskarna vid Oxford University, att två tredjedelar av alla dödsfall bland rökare i 50-, 60- och 70-årsåldern orsakas av rökning. Studien visar också att kvinnliga rökare förlorar i snitt tio år av sitt liv.

Huvudfyndet, säger forskarna, är att rökning är farligare än vad man hittills trott, samtidigt som fördelarna med att sluta är större.

– Om kvinnor röker som män, dör de som män. Men oavsett om de är män eller kvinnor; rökare som slutar innan de blir medelålders vinner i snitt tio år av sitt liv, säger en av författarna, professor Richard Peto.

Enligt Hans Gilljam, professor i tobaksprevention vid Karolinska institutet, har samma resultat setts för männen. De som fimpar för gott tjänar runt tio år.

– Men de studier som gjorts har mest handlat om männen, eftersom kvinnorna började röka senare.

Den brittiska studien gjordes för att hedra att det var 100 år sedan Sir Richard Doll föddes, en av de första som upptäckte att rökning orsakar lungcancer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.