Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Rökning skadar kroppen snabbt

En ny studie visar att det bara tar några minuter innan kroppen skadas av rökning. Foto: Berit Roald/Scanpix
En ny studie visar att det bara tar några minuter innan kroppen skadas av rökning. Foto: Berit Roald/Scanpix Foto: Berit Roald / Scanpix
Det tar bara några få minuter för kroppen att skadas av rökning. Ny forskning från USA ger starka incitament för rökare att fimpa omedelbart.

Kemikalier som orsakar cancer tar snabbt fäste i kroppen, visar den nya studien. Forskarna vid universitetet i Minnesota tittade närmare på hur polyaromatiska kolväten påverkade 12 rökande patienter, rapporterar BBC News och nyhetsbyrån AFP.

Polyaromatiska kolväten, som förkortas PAH, kan ingå i tobaksrök. Föreningarna är starkt cancerframkallande. När kroppen tar upp kolvätena förvandlas de till andra kemikalier som ger genetiska skador och kan framkalla cancer.

Den amerikanska studien är enligt AFP den första som spårar hur ämnen i tobak ger DNA-skador. Och processen gick förvånansvärt snabbt. Det tog nämligen bara mellan 15 och 30 minuter efter att försökspersonerna hade rökt som de livsfarliga kemikalierna hade fått fäste i kroppen.

Stephen Hecht, professor vid universitetet i Minnesota, säger till BBC News att studien är unik. Det är första gången som PAH:s påverkan på människokroppen undersöks utan inblandning av andra riskfaktorer som luftföroreningar och dålig kost.

– Resultatet som redovisas borde ses som en skarp varning till dem som funderar att börja röka, säger Stephen Hecht till BBC.

Rapporten är publicerad i Chemical Research in Toxicology och finansierades av US National Cancer Institute.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.