Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Rymdstenen två minuter från Malmö

Om den stora rymdstenen hade träffat jorden två minuter senare kunde den lika gärna ha passerat Malmö och södra Sverige.

Fredagsmorgonens nedslag av en stor rymdsten i södra Ryssland ägde rum klockan 05.21 svensk tid, 09.21 lokal tid. Stenbumlingen, som mycket väl kan vara av järn, passerade över den ryska staden Tjeljabinsk där tusentals fönsterrutor krossade av tryckvågen och mer än 1.200 människor skadades. Hade den gått in i jordatmosfären 09.23 hade den passerat södra Sverige.

Tjeljabinsk ligger på nästan samma breddgrad som Malmö och Köpenhamn 3.000 kilometer längre västerut.

 

– Eftersom jorden rör sig med en hastighet av 30 kilometer per sekund runt solen så hinner vår planet 3.000 kilometer på 100 sekunder, alltså nästan två minuter.      

– Det innebär att att om rymdstenen krockat med jorden bara en minut och fyrtio sekunder senare så hade den passerat över södra Sverige stället för över Tjeljabinsk, säger Patrik Norqvist doktor i rymdfysik vid Umeå universitet.

Rymdstenen var mycket stor och Nasa uppskattar dess massa till 7.000 ton innan den gick in i atmosfären där stora delar försvann innan den nådde marken. Nasa jämför dess storlek med asteroid 2012 DA14 som passerade jorden senare på kvällen och som många oroat sig för. I jämförelse så var stenen som gick in över Ryssland en tredjedel av asteroidens.

Enligt den amerikanska rymdstyrelsen var detta den största meteor som träffat jorden sedan 1908 då ett stort område i kring Steniga Tunguska i Sibirien ödelades efter det att ett rymdobjekt exploderat över tajgan.

Det finns fler uppgifter om var nedslaget ägde rum. Några fiskare som befann sig ute på sjön Tjebarkul utanför Tjeljabinsk kunde se hur det stora ljusklotet splittrades i sju delar och hur en av dem slog ned genom isen och bildade en 6–8 meter stor vak. En pelare av is, vatten och ånga steg mot himlen. Små bitar av vad som tros komma från rymdstenen har hittats runt vaken som har spärrats av, skriver Komsomolskaja Pravda.

Andra uppgifter talar om ett nedslag i närheten av staden Kustanaj i norra Kazakstan, 300 kilometer sydost om Tjeljabinsk.Eftersom stenen delade sig i flera bitar efter att ha exploderat i luften kan det finnas flera nedslagsplatser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.