Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Så skyddar du dig mot åska

DN reder ut vad du ska tänka på när du hör muller från himlen.

– Först och främst gäller det att se till att man inte är utomhus, säger Vernon Cooray, professor i elektricitetslära på Uppsala universitet, till DN.

Eftersom blixten söker den kortaste vägen från molnet ner till jorden innebär det nedslagen oftast sker på föremål som sticker upp i omgivningen. Om du befinner dig utomhus på öppen terräng när ovädret drar igång gör du bäst i att söka skydd i en byggnad så fort som möjligt.

– Att sätta sig i en bil är också bra. Det fungerar som en metallbur och avleder blixten vid ett nedslag. Men det är viktigt att hela bilen är i metall, säger Vernon Cooray.

Cooray berättar att ungefär 50 procent av dödsfallen som är relaterade till åsknedslag, är människor som sökt skydd under ett träd.

– Folk vill skydda sig från regnet och ställer sig under ett träd. Men det ska man absolut inte göra. Ett träd fungerar som en naturlig åskledare och om du befinner dig under trädet är risken stor att strömmen hoppar över till dig. Det bästa att göra om man befinner sig på öppen mark är att huka sig och göra sig så låg som möjligt.

Men du ska inte sätta dig helt ellet lägga dig ner. Det är viktigt att ha fötterna i marken och att hålla dem tätt ihop. Om blixten slår ner i närheten blir strömstyrkan som färdas genom din kropp större om du har fötterna brett isär. Det är därför ofta kossor och hästar dör vid ett nedslag i marken, eftersom de har ett stort mellanrum mellan fram- och bakben, berättar Cooray.

När du väl är inomhus finns det också saker att tänka på. Undvik att duscha och tvätta dig eftersom ström kan ledas genom vattnet. Dra ut sladdar till elektroniska apparater som till exempel datorer och modem, och låt sladden ligga en bit ifrån uttaget. Vid ett nedslag kan apparaterna annars överbelastas och i värsta fall orsaka brand. Detta är vanligast på landsbygden där luftledningar finns.

– Det räcker med att blixten slår ner 200-500 meter bort för det ska orsaka hög strömstyrka i huset. Man bör inte heller röra några vattenrör eller prata i en telefon som är väggansluten, säger Cooray.

Att det ska vara farligt att prata i mobiltelefonen är något som Cooray avfärdar helt.

– Det är helt ofarligt. Risken att träffas av blixten är inte heller större om du pratar i mobilen. En mobilpratare som blir träffad beror i så fall på att människokroppen fungerar som en åskledare snarare än mobilen, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.