Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Sagolika tal när priserna delades ut

Litteraturpristagaren Patrick Modiano tar emot priset av kung Carl XVI Gustaf.
Litteraturpristagaren Patrick Modiano tar emot priset av kung Carl XVI Gustaf. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Både alvdrottningen Galadriel från ”Sagan om ringen” och Pippi Långstrump citerades när årets Nobelpris delades ut i Konserthuset.

Konserthuset var som vanligt smyckat med blommor från San Remo, Alfred Nobels sista hemstad, när Nobelpristagarna fick ta emot sina medaljer och diplom. I år gick de i vackert grönt, orange, lila och gult på temat kontinenterna.

Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin inledde med att hylla fredspristagarna Kailash Satyarthi och Malala Yousafzai och deras kamp för utbildning och en trygg barndom för alla oavsett religion, kön och etnicitet.

– Utan tillgång till utbildning skulle ingen av Nobelpristagarna vi firar i dag, och som finns här på podiet, ha kunnat utföra sina fantastiska prestationer, sa han.

Professor Anne L’Huiller presenterade årets Nobelpristagare i fysik och deras målmedvetna arbete för att få fram blå lysdioder och därmed vita led-lampor. Hon började med alvdrottningen Galadriels ord till ringbäraren Frodo när hon skänker honom en kristallflaska i JRR Tolkiens bok ”Sagan om ringen”: ”Må den vara ett ljus för dig i mörkret när allt annat ljus slocknat”.

– Led-lampor tänds på de platser på jorden där elnät saknas. De lyser i mörkret, när allt annat ljus har slocknat, sa hon.

Kemipristagarnas bedrift att komma förbi den gräns fysikern Ernst Abbe formulerade år 1873 om hur hög upplösningen kan bli i ett mikroskop beskrevs målande av professor Måns Ehrenberg:

– Abbes gräns syntes järnhård och evig, men nornorna ville annorlunda, och det skapades inte bara en, utan två vägar att spränga den magiska gränsen.

Professor Ole Kiehn talade om hur vi alla hade hittat till Konserthuset med hjälp av de nervceller i  hjärnan som årets medicinpris­tagare har upptäckt.

Författaren Jesper Svenbro konstaterade att litteraturpristagaren Patrick Modiano för ovanlighets skull faktiskt uppfyller Alfred Nobels kriterier om att ha producerat det mest enastående verket under föregående år. Boken ”Romans”, som består av tio av hans tidigare romaner, kom ut 2013. Ekonomipristagaren Jean Tiroles arbete presenterades av professor Tore Ellingsen med ett citat av Pippi Långstrump: ”Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll.”

Hovsångerskan Elin Rombo kanske förebådade kvällens glada och glittriga fest med sången ”Glitter and be gay” ur Leonard Bernsteins operett ”Candide”. När nationalsången sjungits, kungafamiljen tågat ut till tonerna av Hugo Alfvéns ”Drottningens av Saba festmarsch” och pristagarna gratulerats av alla akademiledamöterna på scen verkade alla se fram emot att få åka vidare dit.

I publiken. Stockholm

Stämning i publiken: Högtidlig och glad.

Dagens debutanter: Prinsessan Madeleines man Christopher O’Neill och prins Carl Philips fästmö Sofia Hellqvist deltog för första gången.

Dagens överraskning: Kemipristagaren Eric Betzigs slängkyss till familjen när han tagit emot sitt pris.

Dagens skratt: Anne L’Huillers citat av Thomas Edison: ”Nej, jag har inte misslyckats. Jag har kommit på 2 000 sätt att inte göra en glödlampa.”

Mest fotograferad: Medicinpristagaren May-Britt Moser.

Musiken: Kungliga filharmoniska orkestern med solisten Elin Rombo.

Bäst: Referenserna till Tolkien och Astrid Lindgren (flera).

Sämst: Min egen placering bakom en pelare, men den avhjälptes av vänliga grannar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.