Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Samsovning ökar risken för barnet

Risken för plötslig spädbarnsdöd ökar om någon av föräldrarna sover i samma säng som barnet, vanligtvis kallat samsovning, visar en ny studie.

Forskarna matchade uppgifter om 1.473 fall av plötslig spädbarnsdöd med data från en kontrollgrupp. I den grupp där barnen avlidit hade 22 procent sovit tillsammans med minst en förälder vid dödsfallet. I kontrollgruppen var det endast 9,6 procent av barnen som hade samsovit vid den dag som de blev intervjuade.

I dag avråds inte svenska föräldrar från att samsova med sitt barn såvida föräldern inte är rökare eller påverkad av alkohol eller andra droger, men det kan komma att ändras.

– Om man vill minimera risken för plötslig spädbarnsdöd pekar det mesta på att det bästa är att barnet sover på rygg i egen säng, säger Göran Wennergren, professor i barnmedicin vid Göteborgs universitet till Dagens Medicin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.