Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Satelliten störtar inom 30 timmar

Illustration: ESA/AOES Medialab/AFP

Den ett ton tunga europeiska satelliten ”Goce” kommer att krascha på jorden natten mellan söndag och måndag. Satelliten förlorar nu snabbt i höjd.

"Goce"-satelliten har sedan 2009 försett forskare på jorden med uppgifter om området mellan jordytan och manteln där den bland annat uppfattat ljudvågor från den stora jordbävningen i Japan den 11 mars 2011.

Men nu är bränslet slut och den närmar sig allt mer jorden. Enligt de senaste upgifterna når satelliten jorden någon gång natten mellan söndag och måndag. Den som blir vittne till återinträdet i jordatmosfären kommer att kunna få uppleva ett vackert ljusskådespel.

Var "Goce" kommer att slå ned är däremot omöjligt att säga, skriver den europieiska rymdstyrelsen ESA i en blogg i helgen. På fredagen befann sig den numera ostyrbara satelliten på 170 kilometers höjd och teknikerna räknar med att "Goce" kommer att börja brytas sönder mot atmosfären på en höjd av 80 kilometer.

Att satelliten bryts sönder beror på dess mycket höga hastighet, 25.000 kilometer i timmen, som gör återinträdet i jordatmosfären till en mycket våldsam historia.

Trots att satelliten väger ett ton kommer endast 20 procent, eller 200 kilo, att nå jorden – och då sannolikt störta i havet eller på en plats där inga människor skadas.

– Risken för människor på marken är minimal, det är 250.000 gånger större chans att vinna högsta vinsten i den tyska Lottodragningen än att få en del från "Goce" på sig, säger professor Heiner Klinkrad, chef för ESA:s kontor för rymdskrot i Darmstadt i Tyskland i bloggen.

Satelliten har drivits med solpaneler och bränsle – som alltså nu tagit slut – så någon risk att den plats den störtar på skulle förorenas ska det inte vara. Den som vill följa "Goces" rörelse mot jorden kan klicka in sig på ESA:s realstidsgrafik här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.