Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-29 04:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/segelbatar-och-zeppelinare-gammal-teknik-loser-nya-problem/

VETENSKAP

Segelbåtar och zeppelinare – gammal teknik löser nya problem

Flettner-rotorn konstruerades av Anton Flettner i början av 1920-talet, men kunde då aldrig konkurrera med motordrivna fartyg eftersom fossila bränslen var så billigt.
Foto: Library of Congress

Segel, drakar och roterande cylindrar är nödvändigt men inte tillräckligt för att minska sjöfartens stora utsläpp av koldioxid. I en fossilfri framtid skulle tunga transporter även kunna gå med förarlösa zeppelinare och väteballonger, hoppas forskare.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.