Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Sexistiska skämt ökar diskriminering

Skämt om blondiner och dåliga kvinnliga bilförare är förvisso trista. Men kan dessutom öka tolerans för kvinnofientlighet och diskriminering, visar en ny amerikansk studie.

Studien leds av en psykologiprofessor vid Western Carolina University, Thomas E. Ford.

- Sexistisk humor är inte något så enkelt som välvilligt nöje. Den kan påverka mäns omvärldsuppfattning och tillåta dem känna sig bekväma med att uttrycka sig sexistiskt utan att deras kompisar misstycker, säger professorn till Daily Sciences nätupplaga.

Sexistiskt humor fungerar som en utlösare av fördomar, konstaterar han. I forskningsartikeln testar han och medforskarna tesen att "nedvärderingshumor" får negativa sociala följder och spelar en stor roll i hur socialt interagerande formas.

- Vår forskning visar att acceptensen av sexistiska skämt får män att tro att sexistiskt beteende är socialt accepterade, säger Thomas E. Ford.

I ett av flera experiment bad forskargruppen manliga deltagare att låtsas att de tillhörde ett arbetslag i en organisation. De läste, inom den imaginära arbetsgruppen, antingen sexistiska skämt, sexistiska påståenden (utan humorinslag) eller neutrala (ickesexistiska) skämt.

De skulle sedan uppge hur mycket pengar de kunde tänka sig att skänka till en kvinnoorganisation. Det visade sig att de män som redan hade sexistiska tendenser gav mindre pengar efter de sexistiska skämten. Däremot inte efter att ha läst andra skämt eller sexistiska påståenden.

Just tillägget "det är bara ett skämt" förkläder fördomarna och diskrimineringen till något på ytan harmlöst. Som sedan kan sprida sig med stor kraft på ett ofta helt legitimt sätt, konstaterar Thomas E. Ford.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.