Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:44 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/sexturism-kan-sprida-supergonorre/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Sexturism kan sprida supergonorré

Gonorrébakterien Neisseria gonorrhoeae utvecklar lätt resistens. Förutom att mutera kan den ta upp resistensgener från andra bakteriearter i normalfloran, främst i svalget.
Gonorrébakterien Neisseria gonorrhoeae utvecklar lätt resistens. Förutom att mutera kan den ta upp resistensgener från andra bakteriearter i normalfloran, främst i svalget. Foto: Science Photo Library/IBL

Hittills finns tre kända fall av gonorré som vanliga antibiotika inte längre biter på. En ny medicin är på gång, men sannolikt kommer även den att bli överspelad av resistenta bakterier.

Det första fallet rapporterades i mars i år. En brittisk man i ett fast förhållande sökte vård efter att ha haft sex med en kvinna under en resa i Thailand. Han testade sig och fick antibiotika mot gonorré, men blev inte frisk. Infektionen fanns kvar i svalget. Uppföljande tester avslöjade att hans bakterier var resistenta både mot det mest potenta av dagens två standardpreparat mot gonorré, en spruta med ceftriaxon, och mot tilläggsmedicinen azitromycin i tablettform. Till slut lyckades läkarna bota mannen med ett ovanligt preparat som de gav honom via dropp i tre dagar.

En knapp månad senare rapporterade det australiska hälsodepartementet att en snarlik smitta även drabbat två personer i Australien. En av dem blev sjuk efter att ha köpt sex i Sydostasien. Fallen skapade rubriker i hela världen om ”supergonorré”.

Sedan dess har forskare jämfört arvsmassan hos bakterier från alla tre patienter. Ännu har de inte presenterat några slutgiltiga resultat, men hittills publicerade data ligger i linje med att de tillhör en och samma stam. Om slutsatsen står sig innebär det att resistenta gonorrébakterier sprider sig i ett område där sjukdomen är vanlig. 

– Det skulle vara problematiskt med tanke på att stora delar av Sydostasien har dålig övervakning av gonorrésmitta, antibiotikaresistens och misslyckade behandlingar. Och det finns dessutom mycket sex­turism, säger Magnus Unemo, gonorréforskare på Universitetssjukhuset i Örebro och chef för Världshälsoorganisationens expertlaboratorium för sexuellt överförbara infektioner.

Världshälsoorganisationen klassar antibiotikaresistenta bakterier som ett av de värsta hoten mot mänskligheten. Bakterierna som orsakar gonorré, så kallade gonokocker, hör till dem som mycket lätt utvecklar resistens. De är bra på att ta upp resistensgener från andra bakterier i normalfloran, framför allt i svalget.

Varje år får cirka 80 miljoner människor i världen gonorré. De vanligaste symtomen är sveda när man kissar och flytningar från penisen eller slidan. Kvinnor kan drabbas av infertilitet eller så kallat utomkvedshavandeskap, som beror på att ett befruktat ägg fastnar i äggledaren. Gonorré ökar dessutom risken hos både kvinnor och män att få hiv.

Ett helt nytt antibiotikum, zoliflodacin, kommer att börja testas i stor skala under nästa år i bland annat USA, Europa och Thailand. Mindre försök har gett lovande resultat. Men någon mirakelmedicin ligger knappast inom räckhåll. Ända sedan de första behandlingarna med sulfa mot gonorré på 1930-talet har listan med olika slags antibiotika som slutat fungera blivit allt längre.

Däremot spirar sedan några år tillbaka nytt hopp om ett vaccin. En massvaccinering mot hjärnhinne­inflammation orsakad av en närbesläktad bakterie i Nya Zeeland visade sig oväntat ge ett visst skydd även mot gonorré.

– Om man lägger tillräckligt mycket kraft och resurser på en sådan utveckling så tror jag att det lyckas. Absolut, säger Magnus Unemo.

Fakta.Gonorré

I Sverige rapporterades 2.533 fall av gonorré i fjol – 43 procent fler än 2016, och största årliga ökningen hittills. I Stockholm var ökningen 63 procent. Folkhälsomyndigheten bedömer att fler tester leder till fler upptäckta fall. De senaste tre åren har trenden mot fler tester planat ut, medan antalet smittade accelererar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.