Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Sjögräs i Medelhavet tros vara jordens äldsta organism

Posidonia oceanica i möte med bläckfisk.
Posidonia oceanica i möte med bläckfisk. Foto: Albert Kok
Ett sjögräs som växer på flera platser i Medelhavet kan vara den äldsta kända organismen på jorden. En ansamling utanför spanska ön Formentera, söder om Ibiza, är hela 15 kilometer lång.

Carlos Duarte, professor vid Perth-universitetet i Australien, har tillsammans med kolleger säkrat dna av posidonia oceanica på 40-talet platser utmed en sträcka på 350 mil, från Spanien till Cypern.

Posidonia oceanica förökar sig som alla sjögräs via kloning, vilket innebär att allt gräs i långsträckta ängar är genetiskt identiskt och betraktas som en och samma organism, skriver vetenskapliga tidskriften New Scientist.

En beräkning grundad på gräsets årliga tillväxttakt betyder för Formentera-ängen en ålder på mellan 80.000 och 200.000 år, vilket skulle betyda att den är jordklotets äldsta organism.

Carlos Duarte konstaterar att bältet av posidonia oceanica, trots sin robusta natur, lever farligt i dessa tider av klimatförändringar. Medelhavets vattentemperatur stiger tre gånger så snabbt som snittet för världshaven, vilket betyder att sjögräsängarna årligen minskar i omfattning med cirka fem procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.