Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Sjukvårdens kostråd utmanas i ny studie

Studien pågick under ett halvår.
Studien pågick under ett halvår. Grafik: Henrik Båge
En näve nötter, havregrynsgröt med sojamjölk och berikat margarin på smörgåsen sänker det ”onda” kolesterolet LDL effektivare än traditionell fettsnål kost. En ny kanadensisk studie utmanar de kostråd som ges av sjukvården i dag.

– Förhöjda blodfetter beror till stor del på ärftliga anlag. Men vi visar nu att det ändå enkelt, och utan läkemedel, går att påverka blodfetterna genom små förändringar i kosten, säger David Jenkins, som är professor i näringslära vid universitetet i Toronto.

Nästan var femte svensk över femtio år har för höga halter av det ofördelaktiga kolesterolet LDL i blodet. Det ökar risken för bland annat åderförkalkning, hjärt-kärlsjukdom och för tidig död. David Jenkins har nu tillsammans med sina kolleger undersökt om det går att sänka blodfetterna med en särskild kost i kombination med rådgivning.

De delade in 345 personer med förhöjda blodfetter i tre grupper. En grupp fick följa den traditionella lågfettkosten, som i dag rekommenderas inom sjukvården och av Livsmedelsverket.

På deras meny fanns lättvarianter av mejeriprodukter för att begränsa mängden mättat fett, men också mycket fibrer, fullkorn och grönsaker.

De två andra grupperna åt också mycket grönsaker men lade även till nötter, sojaprotein, växtsteroler i margarin och fibrer från till exempel havregryn.

Alla deltagare fick kostrådgivning vid antingen två eller sju tillfällen under ett halvår.

Resultatet var tydligt: De som åt enligt den nya dieten minskade sina LDL-värden med i snitt drygt 13 procent. De som följde den traditionella lågfettkosten sänkte sitt LDL med bara tre procent.

– 13 procent är en rejäl sänkning, som motsvarar ungefär halva effekten av läkemedel mot höga blodfetter. Vår metod kan fungera inom primärvården eftersom det bara behövs ett par rådgivningssamtal, säger David Jenkins till DN.

Göran Berglund, som är professor vid Lunds universitet, tycker att den nya studien är viktig:

– Det här visar hur fullständigt fel Livsmedelsverket har när de rekommenderar fettsnål kost till befolkningen. Jag hoppas att detta blir en ögonöppnare för dem, säger han.

Studien publiceras i veckans nummer av medicintidskriften Jama.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.