Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Skönhetssömn – inget påhitt

Sömn ger skönhet. Nu finns det vetenskapliga belägg för att sömn får människan att se attraktivare och friskare ut, enligt en svensk studie publicerad i British Medical Journal.

Forskare vid Karolinska institutet lät 23 osminkade försökspersoner fotograferas efter åtta timmars sömn. Samma personer fotograferades igen efter att de varit vakna 31 timmar i sträck.

65 observatörer fick sedan titta på bilderna och de svarade genomgående att personer som sovit åtta timmar såg mer attraktiva och friska ut, rapporterar Upsala Nya Tidning.

- En god nattsömn kan betraktas som kroppens naturliga skönhetsmedel och fungerar säkert bättre än mycket av det som skönhetsindustrin har att erbjuda, säger forskaren Johan Axelsson till tidningen.

Han slår fast att den som vill se attraktiv ut alltså bör prioritera en god nattsömn.

Studien om skönhetssömnen kan tyckas sticka ut i floran av forskningsartiklar i British Medical Journal. Men den ansedda medicintidskriften brukar välja lite mer udda rön för sitt julnummer.

 - Självklart har vi gjort den här studien med glimten i ögat, men resultaten av den bör tolkas seriöst, säger John Axelsson till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.