Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Skräddarsytt bakom nya cancermediciner

På Astra Zenecas läkemedelsfabrik i Södertälje tillverkas det nya lungcancerläkemedlet för alla länder i världen.
På Astra Zenecas läkemedelsfabrik i Södertälje tillverkas det nya lungcancerläkemedlet för alla länder i världen. Foto: Lotta Härdelin

Från en storlek passar alla-tänk till skräddarsydd medicin. Genom nya läkemedel som passar specifika patientgrupper försöker läkemedelsföretagen få cancer till en sjukdom som inte längre är dödlig.

Lungcancer är Sveriges femte vanligaste typ av cancer. Om cancern hittas tidigt ökar möjligheten för att den går att operera bort eller behandla framgångsrikt. Men lungcancer hittas ofta sent. Då är chansen att överleva mycket sämre, och lungcancer är i dag den dödligaste cancerformen i Sverige.

– Överlevnaden i långt gången lungcancer är beklämmande låg och har varit det under en lång tid. Patienterna dör, tyvärr. Men att utvecklingen börjar snabbas på och att det finns många nya läkemedel under utveckling är otroligt hoppfullt, säger Martin Sandelin, läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Tidigare har personer med lungcancer i senare stadium främst behandlats med cellgifter. Men under de senaste åren har det kommit flera nya läkemedel som verkar på nya sätt. Bland annat försöker läkemedelsbolagen fokusera på läkemedel som får immunförsvaret att angripa cancercellerna, så kallad immunterapi. En annan typ av nya läkemedel är sådana som fokuserar på mutationer som gör att tumörerna växer.

Det är ett nytt sätt att tänka inom medicinen som vuxit fram de senaste åren. Inom vissa områden, bland annat cancer, har man gått från att behandla alla med samma läkemedel till att försöka utveckla nya läkemedel som bara passar en speciell grupp av patienter, men som då förhoppningsvis är extra effektiva för dem.

Ett sådant nytt läkemedel som riktar in sig på patienter som har lungcancer med en specifik mutation har precis godkänts i EU. Det godkändes på rekordtid, bara två år och åtta månader från att läkemedlet först testades på människor till att det blev godkänt. Vanligtvis tar en sådan process mycket längre tid, men detta är ett sätt för att patienter i behov av nya behandlingar ska få tillgång till nya läkemedel snabbare. Men då får företagen fortsätta studera läkemedlet efter det är godkänt.

Astra Zeneca är företaget bakom det nya läkemedlet. Även om de studier som ligger till grund för godkännandet är lovande, är det endast en liten del av alla lungcancerpatienter som har den typen av mutation. Men den här typen av läkemedel ger dem nytt hopp, menar Martin Sandelin.

Även om ett läkemedel fungerar bra i början brukar cancern utvecklas efter ett tag. Det beror på att tumörerna blivit resistenta mot läkemedlet och då behöver man testa ett nytt. Med fler typer av läkemedel är förhoppningen att cancer i framtiden inte ska vara dödlig.

– Målet för forskningen och vården är att cancer ska bli en kronisk sjukdom, säger Martin Sandelin.

Fakta. Dödligaste cancern

Varje år diagnostiseras cirka 3 800 personer i Sverige med lungcancer, vilket gör den till en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Det finns flera olika typer av lungcancer. En av de vanligaste orsakerna till lungcancer är rökning, men även icke-rökare drabbas. Nu drabbas ungefär lika många kvinnor och män av lungcancer, tidigare var den vanligare hos män.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.