Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Skratt ger vinst på arbetsplatsen

Det heter att ett gott skratt förlänger livet.
Skrattspecialisten Lena Dur Högnelid vet varför företagspersonal borde skratta mer.

– En arbetsplats med humor fungerar bättre än en utan. Många skratt ger bra vinst både för den enskilda individen och för arbetsplatsen, säger Lena Dur Högnelid, psykolog och skrattspecialist.

Hon arbetar med vad hon kallar strategiskt arbetsglädjearbete.

– Man beaktar alla delar som behövs för att medarbetare ska må bra, fungera med varandra och prestera. Här ingår tydliga uppdrag, bekräftelse och uppskattning men också en arbetsmiljö där stressbalansen är hygglig, där man trivs tillsammans med en fungerande kommunikation och där man har roligt tillsammans.

Det går att fysiskt träna sig till att skratta mer, genom att jobba med skrattercise.

– Det är en metod med övningar som framkallar riktiga skratt. Varje skratt ökar lusten och förmågan att skratta en gång till. Det är det som är så fiffigt, jag kallar det för skrattkondis.

Dur Högnelid säger att man inte måste skratta på jobbet, men att det kan bli tufft med en arbetsplats utan skratt.

– Om vi är åtta timmar på jobbet med "skrattunderskott" påverkar det individens fysiska hälsa och välbefinnande men man missar också en potentiell energi som spelar roll för arbetsresultatet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.