Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Smala modeller bannlysta på modevisning

En av Spaniens mest prestigefyllda modevisningar, Modeveckan i Madrid, tänker inte tillåta extremt smala mannekänger i sin show. Modeller med ohälsosamt låga BMI-värden får inte delta enligt ett beslut från det spanska modedesignerförbundet.

Det rapporterar den brittiska etermediekanalen BBC.

FN:s hälsoexperter rekommenderar ett BMI-värde på mellan 18,5 och 25. BMI, Body Mass Index, eller kroppmasseindex , räknas fram utifrån en persons längd och kroppsvikt. Det spanska modedesignerförbundet bestämde att lägsta tillåtna värde för modellerna var 18.

Enligt förbundet kan beslutet beröra omkring 30 procent av de modeller som skulle ha framträtt med de senaste modet.

Vid förra årets modevisning protesterade läkare och feministgrupper mot de extremt smala mannekängerna. Och förbundet har alltså i år fallit undan för kritiken.

- Reglerna kommer nog som en chock för modevärlden i början, men detta är viktig när det gäller hälsan, sade Leonor Perez Pita, direktör för Madrids internationella modevecka, Semana Moda Internacional Madrid, SMIM, till nyhetsbyrån Reuters.

Men några modehus reagerade skarpt mot de nya viktklasserna. Vid modellagenturen Elite i New York kallade man det för diskriminering.

- De naturligt "gazelllika" modellernas karriärer kommer att skadas, sade Cathy Gould.

Det spanska anorexi- och bulimiförbundet förklarade att om inte modeskaparna hade infört frivilliga regler hade man krävt lagstiftning.

Staden Madrids styre hoppades att tonåringar nu skulle få mera hälsosamma förebilder.

Bild

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.