Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Smarta myggfällor kan hejda epidemier

Förhoppningen är att fällan ska kunna användas i bland annat kampen mot zika.
Förhoppningen är att fällan ska kunna användas i bland annat kampen mot zika. Other: Microsoft/AP

Smarta fällor kan hejda utbrott av sjukdomar som zika och även upptäcka och förhindra nya stora epidemier innan de bryter ut.

En intelligent fälla som identifierar olika arter av myggor presenterades under vetenskapskonferensen AAAS första dag. Den kan bli användbar i kampen mot zika, denguefeber och andra sjukdomar.

– Vi testade fällan i Houston sommaren 2016, och visade att den kunde identifiera nio olika myggarter, däribland dem som sprider zika, denguefeber, West Nile-feber och malaria, säger Ethan Jackson, forskare på Microsoft.

Läs mer: WHO: Zika överförs till långsiktigt program

Fällan som han och hans kollegor har konstruerat är en svart cylinder, drygt en halvmeter hög, med 64 fack att fånga insekterna i. För att locka till sig myggor sänder fällan ut koldioxid, och i varje fack finns en sensor med infrarött ljus. Med artificiell intelligens har fällan lärt sig själv att skilja på de olika myggarterna, bland annat från hur fort vingarna slår. Om rätt sorts mygga flyger in i ett fack slår en lucka igen och fångar den.

– Fällan gör en uppskattning om vilken sorts mygga den har fångat in. Sedan kan vi artbestämma den och tala om ifall det var rätt eller fel. På så sätt lär sig fällan av sina misstag, säger Jackson.

Syftet med projektet är att hitta möjliga infektionssjukdomar i naturen innan de bryter ut. 

Forskarna analyserar blodet i myggan för att se om den bär på någon sjukdom, till exempel för att snabbt upptäcka om myggor smittade med zikavirus har kommit till ett nytt område.

Men Ethan Jackson menar att fällan kan användas till mycket mer än så.

– Syftet med projektet är att hitta möjliga infektionssjukdomar i naturen innan de bryter ut, säger han.

Uppskattningsvis mellan 60 och 75 procent av alla infektionssjukdomar har först utvecklats i djur, och sedan hoppat över till människan.

– Det var så hiv-viruset uppkom. Men viruset upptäcktes inte förrän det redan hade blivit pandemi.

Det allra bästa vore om man kunde kartlägga var alla djur finns, hur de rör sig och vilka virus och bakterier de bär på.

– Men djur är svåra att spåra. I stället lånar vi teknologi från naturen: myggan. Under miljontals år har myggan utvecklats till att kunna hitta djur i mörkret och samla in blodprov, säger Ethan Jackson.

Det finns fler än 3 600 arter av myggor, och de suger blod från fåglar, däggdjur, kräldjur och groddjur.

– Dna-analyser av blodet i myggorna vi fångar visar vilket djur det kommer ifrån och också vilka kända och okända virus, bakterier och parasiter som finns i det. Med hjälp av det kan spåra nästa epidemi innan den börjar, säger Jackson.

Fakta.AAAS

American Association for the Advancement of Science, AAAS, är världens största sammanslutning för forskare.

Organisationen ordnar en konferens i februari varje år. Det första mötet hölls 1848.

Årets konferens pågår mellan 16 och 20 februari i Boston, och har temat ”forskningspolitik för att tjäna samhället”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.