Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Smarta pistoler räddar liv

Smarta vapen som bara kan användas av någon med rätt fingeravtryck, handavtryck eller med en ring med rätt microchip skulle förhindra mord, rån, självmord, skolmassakrer och olyckor där barn får tag i vapen i USA.

Precis som säkerhetsbälten räddar liv i trafiken kan mängder av människoliv räddas varje år i USA om skjutvapnen bara fungerar när deras ägare håller i dem. Att stjäla vapen skulle bli meningslöst, och olyckor där små barn skadar eller dödar sig själv eller en lekkamrat med en pistol de hittar hemma skulle inte inträffa.

Även antal självmord bland unga skulle minska drastiskt. Det hävdar Daniel Webster, ledare för Centrum för vapenpolicy och forskning vid John Hopkinsuniversitet i Baltimore i USA, på vetenskapskonferensen AAAS i Chicago.

– Runt 11.000 tonåringar skjuter sig varje år i USA, och nästan alltid med vapen som tillhör en förälder, en släkting eller en granne. Det är ofta en impulshandling, och själva tillgången till ett vapen som går att avfyra betyder skillnaden mellan liv och död, säger han.

Idén om smarta vapen kom från hans gamla handledare Stephen Teret, som leder Centrum för lag och folkhälsa vid samma universitet. Han har lång erfarenhet av att arbeta med säkerhet och förebygga skador och olyckor genom att utveckla säkrare produkter, sombarnsängar, skötbord och lekplatser, och förse leksaker med lösa smådelar med varningssymboler för kvävningsrisk.

– Stephen ville använda samma tankesätt på vapen, eftersom de är så vanligt förekommande i amerikanska hem, säger Daniel Webster.

En smart pistol kan användaolika former av biometri, och till exempel läsa av skyttens finger- eller handavtrycket. En enklare variant är att det krävs en ring med ett mikrochip för att kunna avfyra vapnet.

Själv forskar Daniel Webster omhur regleringar av vapeninnehav påverkar brottsligheten. I en studie som publiceras i nästa nummer av tidskriften Journal of Urban Health visar han att antalet dödsskjutningar i Missouri har ökat med 16 procent sedan delstaten i augusti 2007 tog bort kravet på bakgrundskontroll vid vapenköp.

– Vi ser runt 60 fler mord varje år. Det är en mycket stor ökning, den sker över hela delstaten, och det är bara mord med skjutvapen som ökar. Alla andra typer av mord ligger på samma nivåer som tidigare, säger han.

I dag finns omkring 300 miljoner privatägda skjutvapen i USA och det kommer att ta lång tid att ersätta dem med personliga, smarta vapen.

– De första smarta vapnen har just kommit ut på marknaden, och vi förväntar oss inte några större förändringar omedelbart. Men vi tror att detta kan få riktigt stor effekt på längre sikt, säger Daniel Webster.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.