Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 08:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/smhi-rekordsommaren-2018-kan-vara-normallage-ar-2100/

Vetenskap

SMHI: Rekordsommaren 2018 kan vara normalläge år 2100

Foto: Magnus Hallgren

En ny SMHI-studie som räknat på den pågående uppvärmningen visar att förra sommarens rekordvärme kan motsvara en svensk normalsommar vid nästa sekelskifte.

Det var verkligen en rekordsommar. Totalt sett var perioden juni till augusti 2018 mellan en och tre grader varmare än normalt i norra halvan av landet och två till fyra grader varmare i södra halvan. I juli var avvikelsen på en del håll fem grader.

Medeltemperaturen för hela sommaren hamnade i regel mellan 17 och 19 grader i södra Sverige. Då hade även maj månad varit extremt varm.

Det är ungefär så det kommer att se ut en normal sommar i höjd med nästa sekelskifte, om man får tro en ny studie från SMHI.

– Extremvärmen sommaren 2018 motsvarar vad som kan vara en medeltemperatur under en genomsnittlig sommar i slutet av seklet, säger klimatexperten Elin Sjökvist i en kommentar.

Beräkningarna i studien bygger på att en hel del kommer att göras för att minska utsläppen av växthusgaser. Annars tror forskarna att det skulle kunna bli ännu varmare.

– Förra sommaren är mycket lik ett scenario där världens totala utsläpp av växthusgaser har begränsats, det som brukar benämnas RCP 4,5, säger Sjökvist.

Det scenariot innebär att klimatpolitiken blir ”kraftfull”, enligt forskarnas definition, och att koldioxidutsläppen kulminerar kring 2040.

Med dessa förutsättningar tros medeltemperaturen för hela sommaren i Götaland, Svealand och en bit upp längs Norrlandskusten bli 17–19 grader – alltså som i fjol.

I ett scenario där utsläppen inte bromsas utan fortsätter att öka ungefär som nu under hela resten av århundradet blir sommarens dygnsmedeltemperatur knappt någonstans i södra Sverige lägre än 18 grader och i öster över 20, säger modellerna.

Förra sommaren var inte bara varm utan även mycket torr, som de flesta säkert minns. Skogsbränderna avlöste varandra. Torkan ligger däremot inte i linje med klimatförutsägelserna. Dessa visar att det troligen blir ungefär lika mycket regn som i dag, eller något mer.

Det som kallas ”normal” temperatur i SMHI:s rapport är genomsnittstemperaturen under perioden 1961–1990, samma referens som används i all väderrapportering från myndigheten.