Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Smink gjordes för 100.000 år sedan

Människor har målat sina kroppar i åtminstone 100.000 år. Det hävdar forskare som har upptäckt en primitiv ”verkstad” för tillverkning av ockrafärgat kroppssmink. Fyndet gjordes i en stenåldersgrotta i Sydafrika.

Enligt forskarna är upptäckten viktig eftersom den är ett av de absolut äldsta bevisen för symboliskt tänkande hos vår art, Homo sapiens.

Den visar också att vi på ett tidigt stadium hade förmågan att tillverka produkter genom att kombinera olika ämnen och bearbeta dem med speciella redskap.

I grottan, som kallas Blombos och ligger vid Kapstaden, hittades ockra, benbitar, träkol, samt stenredskap för att mala ingredienserna till ett fint pulver.

Dessutom fann man två stora snäckskal som hämtats upp från havsstranden och sedan använts som behållare för den färdiga produkten.

Där fanns med andra ord allt som behövdes för en liten verkstad för framställning av ockrafärgat smink.

Forskarna, som publicerar sina rön i den vetenskapliga tidskriften Science, tror att stenåldersmänniskorna först gned bitar av järnhaltig hematit mot stenar av kvarts för att få fram ett rött pulver som sedan blandades med upphettade och krossade benbitar och träkol.

Slutligen tillsattes någon form av vätska varpå allt rördes runt i snäckskalen. Resultatet blev en smet eller kräm som kunde användas för kroppsdekorationer eller för att färga kläder röda.

Fyndplatsen är cirka 100.000 år gammal. Det är halvvägs från den tidpunkt för 200.000 år sedan då vår art uppstod till vår egen tid. Uppenbart är att våra förfäder haft vissa kunskaper om kemi och kapacitet för långtidsplanering under mycket lång tid.

Lika uppenbart är att vi redan från början använde kunskaperna till sådant som vissa skulle kalla ”onyttiga” eller ”överflödiga” verksamheter – som tillverkning av smink.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.