Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Snabbanalys: Det är nytt i IPCC:s rapport

Foto: Mats J Larsson

FN:s klimatpanel, IPCC, släppte sin klimatrapport på fredagsförmiddagen. DN:s vetenskapsredaktör Maria Gunther Axelsson svarar på tre frågor om rapporten.

Vad är det nya i IPCC:s rapport?

­– Att panelen nu säger att det är ytterst sannolikt, eller minst 95 procent säkert, att människans utsläpp av växthusgaser är orsaken till den globala uppvärmningen. Tydligare än så går det inte att få forskare av så komplexa system som klimatet att uttala sig.

I förra rapporten från 2007 sa panelen att det var minst 90 procent säkert, i den förrförra, från 2001, att det var troligt, eller minst 66 procent säkert, att vi har orsakat klimatförändringarna.

De tre senaste decennierna har varit varmare än något tidigare decennium sedan 1850. Att uppvärmningen gått lite långsammare de sista 15 åren beror på att den mesta energin har lagrats i haven. Haven kommer att fortsätta att stiga, och det kommer att gå fortare än det gjort de senaste 40 åren.

Hur påverkar det som rapporten säger oss?

­– Om inget görs nu för att drastiskt minska utsläppen av koldioxid har vi ingen chans att klara oss under tvågradermålet. Medeltemperaturen kommer att öka mycket mer än så, med förödande konsekvenser.

Vad händer nu?
­

– Vi kan hoppas på är att länder som USA och Kina som släpper ut stora mängder kol förstår hur bråttom det är att stoppa utsläppen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.