Nasas solsond skjuts upp på lördag - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Snabbaste rymdsonden skickas mot solen

Parker Solar Probe i väntan på att skjutas upp.
Parker Solar Probe i väntan på att skjutas upp. Foto: Nasa

Nasas uppskjutning av Parker Solar Probe, som ska flyga närmare solen än någon annan rymdsond, har flyttats fram till söndagen. Sonden, stor som en vanlig bil, ska avslöja hemligheter om vår närmaste stjärna som kan hjälpa oss när nästa solstorm slår till.

Parker Solar Probe siktar på solens korona, den yttersta delen av vår närmaste stjärnas ”atmosfär” som vi normalt inte kan se från jorden utom i samband med en total solförmörkelse.

Koronan är en mycket ogästvänlig miljö för en liten rymdsond med temperaturer på omkring en miljon grader, vilket kan jämföras med solens yta, som vi kan se varje dag, där temperarturen är måttliga 6.000 grader.

Aldrig tidigare har ett föremål byggt av människan skickats så nära solen med syfte att sända tillbaka data.

Målet är bland annat att ge oss på jorden bättre möjligheter att förutsäga de ”stormar” som kan kasta ut stora mängder energirika partiklar mot jorden, partiklar som kan slå ut elektriska installationer, satelliter och högspänningsledningar.

Dessa solstormar, som har inträffat flera gånger i modern tid, kan när de blir som kraftigast orsaka skador för tiotals biljoner kronor och slå ut det amerikanska elnätet under ett år, skriver den amerikanska vetenskapsakademin i en rapport om rymdväder från 2009.

Men sonden kommer också att ägna sig åt ren grundforskning. Solens korona är till stora delar outforskad och oförstådd.

Men vägen till solen är lång. För att kunna placeras i sin omloppsbana runt vår stjärna måste Parker Solar Probe ta hjälp av planeten Venus sju gånger. Med hjälp av planetens gravitation kommer sonden till slut att nå sin omloppsbana. Då med en hastighet av 700.000 kilometer i timmen. Något som gör sonden till det snabbaste föremål människan tillverkat, skriver CNN.

Som närmast kommer sonden att röra sig 6,1 miljoner kilometer från solens yta och ska då skyddas av sitt 13 centimeter tjocka specialtillverkade hölje som ska se till att sondens inre, där instrumenten sitter, hålls i vanlig rumstemperatur medan temperatuten i skalet kan bli 1.400 grader Celsius.

Uppskjutningen var första planerad till lördagsförmiddagen svensk tid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.