Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Snabbvård ska få missbrukare att söka hjälp

Fem av sex svenskar som är beroende av alkohol söker inte hjälp. Många blir avskräckta från missbruksvården. I ett nytt projekt ska den som har alkoholproblem i stället få hjälp på sin vårdcentral.

I dag är 300.000 svenskar beroende av alkohol och lika många dricker så mycket att deras hälsa tar skada. Bara en bråkdel söker behandling. En del förnekar sitt problem, andra skräms av tanken på missbruksvård.

– De har bilden av fyllot på parkbänken på sin näthinna. Men trashankarna utgör bara en liten del av gruppen med alkoholproblem. Råsupandet har ersatts av ett mildare vardagsdrickande. Det ger ganska snabbt ett måttligt beroende, och märks inte alltid så mycket utåt, säger Sven Andréasson, överläkare och professor vid Beroendecentrum Stockholm.

Men beroendevården är fort­farande i första hand anpassad för tyngre missbruk. Den som vänder sig till sin husläkare får oftast remiss till en beroendemottagning. I  vissa kommuner hänvisas de i stället till en socialsekreterare hos social­tjänsten, som har huvud­ansvaret för missbruksvården.

– Var man bor i landet avgör vilken typ av vård man får, säger Sven Andréasson.

Nu testas i stället om alkoholproblem kan behandlas av allmän­läkare inom primärvården. Behandlingen på vårdcentralen sker i tre steg:

• Vid första tillfället ställer läkaren frågor om dryckesvanor och ger enkla råd om hur man minskar sitt drickande.

• Om målet inte har uppnåtts efter ett par månader görs en hälsokontroll och läkaren ger fler råd. Patienten får självhjälpsmaterial att arbeta med hemma.

• Räcker inte det erbjuds patienten läkemedel och tre så kallade motiverande samtal.

Behandlingen kallas 15-metoden eftersom varje möte med läkaren bara tar en kvart.

– Det räcker faktiskt med korta samtal hos en allmänläkare som har gått en endagskurs i metoden. Att ha alkoholproblem är ett stigma, men det blir avdramatiserat när vården finns på vårdcentralen, säger Sven Andréasson.

Tidigare forskning från bland annat Storbritannien har visat att snabba och strukturerade besök ger lika bra resultat som längre och dyrare behandlingar i specialistvården. I alla fall när det handlar om måttligt beroende. De svåra tillstånden ska fortfarande behandlas av specialister.

– Om den här mer lättillgängliga vårdformen slår igenom tror jag att vi skulle kunna fördubbla andelen som söker hjälp för sina problem, säger Sven Andréasson.

I dag testas 15-metoden inom ramen för en vetenskaplig studie vid tolv vårdcentraler i Stockholm. Den som vill kan delta, målet är att 300 patienter ska ingå i studien. Flera andra landsting har redan visat intresse för behandlingen.

I dag ingår det i primärvårds­läkarens roll att ställa frågor om levnadsvanor till sina patienter. Stina Gäre-Arvidsson är en av läkarna i projektet. Hon är blivande specialist i allmänmedicin vid Kronans vårdcentral i Sundbyberg. Stina Gäre-Arvidsson har tidigare ofta känt sig otillräcklig när en patient visat sig ha alkoholproblem.

– Jag kunde erbjuda ett motiverande samtal med uppföljning, och sedan hänvisade jag till vår beroendesköterska på vårdcentralen eller till en beroendemottagning. Nu har jag och mina kolleger fått ytterligare verktyg som gör att vi kan hjälpa patienten hela vägen, säger Stina Gäre-Arvidsson.

Hon tror att många läkare känner sig osäkra på beroendeproblematik, och därför hellre hänvisar till en beroendespecialist. Hittills har hon bra erfarenheter av 15-metoden. Patienterna har minskat sin alkoholkonsumtion, fått förbättrade blodprover och mår bättre psykiskt.

– Jag tror att den här metoden passar alla som har måttliga problem och är motiverade. Det här kan vara av särskild vikt i de delar av landet där det är långt till en beroendemottagning, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.