Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Solen sänker blodtrycket

Solen är bra för hjärtat. När huden exponeras för solljus sänks blodtrycket, visar en ny vetenskaplig studie.

– Det kan vara en viktig mekanism för hur solljus minskar risken för hjärtinfarkt vid sidan av D-vitamineffekten, säger David Erlinge, kardiolog och professor vid Lunds universitet.

Hjärt-och kärlsjukdomar, ofta i samband med högt blodtryck, är en av de stora folksjukdomarna och står för 30 procent av dödsfallen i världen varje år. I Sverige räknar man med att 1,8 miljoner personer lider av högt blodtryck. Nu tyder de nya rönen, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Investigative Dermatology, på att man kan sänka blodtrycket bara genom att vistas i solen.

Det är känt sedan tidigare att människor som bor på högre breddgrader där solens ultravioletta strålning är lägre löper ökad risk att få hjärtinfarkt. Varför det är så är oklart och kan ha många olika orsaker, till exempel temperatur och matvanor.

Men det finns även data som talar för att ljusexponering är ett viktigt skydd mot sjukdomen.

– En stark faktor verkar vara att solljus ger D-vitaminproduktion, säger David Erlinge.
Vid sidan av D-­vitamineffekten antog Richard Weller och hans kolleger att metaboliten kväveoxid (NO) bidrog till regleringen av blodtrycket. Kväveoxid är ett kärlvidgande ämne som förekommer rikligt i huden.

I testet fick 24 friska personer en dos av ultraviolett UVA-ljus motsvarande cirka 30 minuter i naturligt solljus. När huden exponerades för ljuset frisattes kväveoxid som vidgade blodkärlen, vilket ledde till en sänkning av blodtrycket.

– Kärlvidgning är väldigt nyttigt för hjärtat. Det vet vi genom att kärlvidgande läkemedel och träning minskar risken för hjärtinfarkt, säger David Erlinge.

Forskarna bakom studien föreslår att man nu omvärderar riskerna och fördelarna av solljus i folkhälso­rådgivningen. Samtidigt som det är viktigt att undvika för mycket solsken för att förebygga hudcancer, kan det vara till nackdel eftersom för lite sol kan öka risken för hjärt-kärlsjukdom. Hur lång tid man kan vistas i solen för optimal hälsa är dock oklart.

För personer med högt blodtryck är det viktigt att göra livsstilsförändringar med motion, sund kost och rökstopp.

– Att vara ute i solen passar också bra och kan rekommenderas, säger David Erlinge.

Fakta.Hälsovinster med solljus

Solen är mer nyttig än farlig – det är överdrifterna som är farliga och kan leda till hudcancer.

Vid solsken bildas D-vitamin i huden som kan skydda mot förkylning och minska risken för benskörhet, cancer, hjärtsjukdom och depression.

Ljus är viktigt för sömnen som påverkas av hormonet melatonin.

Det bildas nattetid i mörker och gör oss trötta, men avbryts på dagtid och gör oss pigga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.