Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Spriten skurken bakom ölmagen

Ölen får ofta klä skott för en väl tilltagen kagge. Men en studie visar att ölen fått oförtjänt mycket skäll. I stället är det spriten som är boven när kalaskulan tar form.

– Vi har sett att det inte finns något samband mellan öl och midjeomfång. Varken hos män eller kvinnor. Däremot finns det ett samband mellan spritdrycker och midjeomfång och vid andra mått på fetma, som kroppsfett, säger Ingrid Larsson, klinisk näringsfysiolog och medicine doktor vid Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

– Och det var där vi kom fram till att ölmagen kanske inte är byggd av öl, utan den kanske är byggd av sprit.

Resultatet baseras på data från en studie som genomfördes under åren 1994 till -99. 1.135 kvinnor och män med varierande storlek på kroppshyddan mellan 37-62 år medverkade i studien. Studien, den första av sitt slag i Sverige, är publicerad i marsnumret av European Journal of Clinical Nutrition.

I grunden handlar det om kalorier, sprit innehåller mer kalorier än öl och vin. Samtidigt menar Ingrid Larsson att livsstilen spelar stor roll, där stress och dålig kost ibland kan påverka dryckesvanorna.

Sambandet mellan intag av sprit och större midjeomfång har konstaterats. Dessutom såg Larsson att vindrickande kvinnor är lika med smalare kvinnor.

– Det finns ett så kallat negativt samband mellan midjeomfång och vin för kvinnor, men inte för män, säger hon.

Blir kvinnor smalare av att dricka en flaska vin?

– Nej, för du kommer aldrig undan intaget av kalorier. Köper man ett sexpack öl så kanske man inte köper en sallad till. Men köper man en flaska rött vin så har man ett annat tänk runt sina matvanor.

Ingrid Larsson poängterar att sambandet mellan vilken typ av alkoholhaltig dryck som inmundigas, öl, sprit eller vin, gentemot midjans omkrets bara har undersökts vid ett tillfälle.

– Och det besvarar ju inte frågan om vad som händer med midjemåttet om man dricker öl under lång tid. Det kan man bara göra efter upprepade mätningar under längre tid, säger hon.

– Budskapet är inte att nu ska man dra på och dricka massor av öl. Budskapet är att vara uppmärksam på spriten.

Kalorier i sprit, öl och vin

Antal kalorier per 100 gram:

• Likör 24 %: 266 kalorier.

• Whisky 40%: 222 kalorier.

• Vodka 40%: 220 kalorier.

• Rödvin 12 %: 72 kalorier.

• Vitt vin 12 %: 68 kalorier.

• Starköl 5,6 %: 47 kalorier.

• Pilsner 3,5 %: 40 kalorier.

• Lättöl 2,3 %: 29 kalorier.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.