Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Statens kostråd: Ät mindre kött

Livsmedelsverket rekommenderar maximalt 500 gram rött kött i veckan. Motiven är hänsyn till miljö, djurhälsan och inte minst folkhälsan.

All forskning visar att personer som regelbundet äter mer än 500 gram rött kött i veckan löper av ännu okänd anledning större risk att utveckla cancer i grov- och ändtarmen – Sveriges tredje vanligaste cancerform. Därför går Livsmedelsverket nu ut med rådet att inte överskrida den mängden.

Enligt myndighetens uppgifter äter närmare tre av fyra män och nästan varannan kvinna för mycket kött. Farligast är charkprodukter, men Livsmedelsverket anger inte exakt hur stor andel dessa bör utgöra av de 500 grammen – ”en mindre del” lyder formuleringen.

Som rött kött räknas nöt gris och lamm, såväl som vilt. Charkprodukter är rött kött som rökts, nitritbehandlats eller konserverats på annat sätt, exempelvis korv, bacon, leverpastej och blodpudding. Den nya rekommendationen gäller också barn och ungdomar, men Livsmedelsverket understryker att den förhöjda cancerrisken gäller hög köttkonsumtion under längre tid

Djurens väl och ve är ytterligare ett av Livsmedelsverkets argument för minskat köttätande. Kunder rekommenderas välja kött från producenter som tar hänsyn till hur djuren mår. Miljön är ett tredje argument för att äta mindre kött – köttproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser, enligt Livsmedelsverket.

Lär mer: Trött på kött? Här är tio proteinrika alternativ.

Rött kött svart på vitt

• Man vet ännu inte vad det är i rött kött och chark som ligger bakom den ökade risken för cancer, det är troligen flera faktorer som samverkar. Det som diskuteras är bland annat så kallat hemjärn (den form av järn som finns i kött), fett, nitrit, nitrosaminer, salt och virus.

• I Sverige insjuknar varje år omkring drygt 6.000 människor i tjock- och ändtarmscancer och det är därmed den tredje vanligaste cancerformen.

• Köttkonsumtionen i Sverige har ökat med 40 procent sedan 90-talet. Ökningen har skett genom ökad import. Idag är nästan hälften av köttet importerat, huvudsakligen från länder inom EU.

• Köttproduktionen står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser. Nöt och får, som är idisslande djur, släpper ut stora mängder växthusgaser. Samtidigt hjälper betande djur i Sverige till att hålla naturbetesmarker öppna. Det gynnar hotade arter som är beroende av att dessa inte växter igen.

• Kött bidrar med många näringsämnen och är inte minst en viktig järnkälla, speciellt för barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder. Kött bidrar också med protein, men det är inte svårt att få tillräckligt med protein även med mindre kött. Bra, näringsrika alternativ är till exempel bönor, kikärter, linser eller tofu. De ger både järn, protein och andra viktiga näringsämnen.

• Obehandlat kött från kyckling, kalkon och andra fågelarter har inte visat sig öka risken för cancer. Det gäller även kycklingfiléer som har mörats med saltvatten. När det gäller charkprodukter av kalkon och kyckling är det svårt att dra några slutsatser i studierna eftersom deltagarna åt så lite av dessa produkter. Precis som annat kött har kyckling och annan fågel relativt stor påverkan på miljön. För miljöns skull behöver all köttkonsumtion minska.

Källa: Livsmedelsverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.