Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Stephen Hawking: ”Mänskligheten hotad

Foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Mänskligheten hotas av en rad saker som vi själva är orsaken till och är därför på väg att göra ”självmål”. Vi kan överleva jordens undergång om vi lyckas bygga upp nya samhällen i andra världar.

Det sade den brittiske fysikern Stephen Hawking under en föreläsning om svarta hål nyligen, skriver BBC News. Enligt Hawking utgörs de största hoten av kärnvapenkrig, den globala uppvärmningen samt genetiskt förändrade virus. Han sade också att ytterligare framsteg inom vetenskap och teknik kommer att skapa ”nya saker som kan gå fel”.

Det är inte första gången som professorn gör uttalanden som väckt uppmärksamhet. Stephen Hawking har bland annat tidigare varnat för farorna med artificiell intelligens (AI).

Även om hoten mot vår planet är relativt låga i det korta perspektivet, är Hawkings säker på att jorden kommer att gå under,” de närmaste tusen eller tiotusen åren”. Men det kommer inte innebära slutet för människan.

– Vid den tidpunkten borde vi ha spridit ut oss i rymden och till andra stjärnor, så en katastrof på Jorden skulle inte innebära slutet för den mänskliga rasen. Men de närmaste hundra åren kommer vi inte ha upprättat sådana självförsörjande kolonier så vi måste vara mycket försiktiga under den perioden, säger Hawkings till BBC.

Trots sina domedagsliknande profetior beskriver sig Stephen Hawkings som en optimist som ser ljust på framtiden. Utveckling går inte att stoppa men det gäller att vara uppmärksam på farorna, menar han.

Rådet han gav studenterna var att de skulle vara medvetna om hur de vetenskapliga och tekniska framstegen förändrar världen, och hjälpa allmänheten att förstå processen.

– Det är viktigt att se till att dessa förändringar går i rätt riktning. I ett demokratiskt samhälle innebär det att alla måste ha en grundläggande förståelse för vetenskap för att kunna fatta välgrundade beslut om framtiden, säger Stephen Hawking i BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.