Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-19 14:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/stor-asteroid-svepte-forbi-nara-jorden/

Vetenskap

Stor asteroid svepte förbi nära jorden

2018 lyckades en japansk rymdsond ta bilder som visade asteroiden Ryugus yta. Foto: Jaxa/AFP

En asteroid med en diameter på 57–130 meter och med en hastighet på 24 kilometer i sekunden passerade oväntat nära jorden i torsdags. Asteroiden, kallad 2019 OK, passerade mellan jorden och månens omloppsbana på ett avstånd av 73.000 kilometer.

TT Text

Eftersom asteroiden flög mot jorden från solens riktning upptäcktes den av teleskop bara ett par dagar innan den passerade. Hade den kolliderat med jorden skulle den ha kunnat utplåna en hel stad, enligt forskare.

– Den hade träffat med en kraft som skulle ha varit 30 gånger större än atombomben i Hiroshima, säger Alan Duffy, docent i astrofysik vid Swinburne University till The Sydney Morning Herald. 

Mindre asteroider passerar ofta jorden, men en himlakropp av den här storleken sveper bara förbi en gång per årtionde. Den var till exempel fem gånger större än den asteroid som slog ned i Tjeljabinsk i Ryssland 2013. Asteroiden som utrotade dinosaurierna hade dock en diameter på hela 16 kilometer.

Läs mer: Här är första rörliga bilderna från asteroiden Ryugu

Ämnen i den här artikeln:

Rymden
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt