Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Stor studie: Fler arbetade timmar ökar risk för stroke

Foto: Blausen Medical Communications inc / Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Den som arbetar 55 timmar eller mer per vecka utsätts för en ökad risk med 33 procent att drabbas av stroke och en ökad risk med 13 procent att drabbas av kranskärlssjukdomar, jämfört med den som arbetar normaltid 35–40 timmar per vecka. Det framgår av en studie som publicerats i medicinska tidskriften The Lancet.

I studien, framtagen av forskare vid brittiska University College London, har drygt 600.000 personer deltagit, vilket gör studien till den största i sitt slag hittills, enligt ett pressmeddelande från The Lancet. 

Mika Kivimäki, professor i epidemiologi vid University College London, och hans forskarkolleger har genomfört en systematisk översyn och metaanalys av tidigare publicerade studier och ickepublicerade individbaserade data, och då undersökt effekter av längre arbetstider avseende kranskärlssjukdomar fram till den 20 augusti 2014.

Analyser av data från 25 studier med deltagande av 603.838 män och kvinnor från Europa, USA och Australien som följdes upp i snitt under 8,5 år, visade på en ökad risk med 13 procent för att drabbas av en kranskärlssjukdom (ny diagnos, sjukhusvård eller död) för personer som arbetade 55 timmar eller mer per vecka, jämfört med de som arbetade de normala 35–40 timmarna. Resultatet gäller även efter det att riskfaktorer som ålder, kön och socioekonomisk status beaktats.

Analyser av data från 17 studier med deltagande av 528.908 män och kvinnor som följdes upp i snitt under 7,2 år, visade på en 1,3 gånger ökad risk att drabbas av stroke för individer som arbetade 55 timmar eller mer per vecka, jämfört med de som arbetade normaltid. Sambandet kvarstod även efter det att hälsopåverkande faktorer som rökning, alkoholkonsumtion och fysisk aktivitet beaktats, samt normala kardiovaskulära riskfaktorer som högt blodtryck och högt kolesterolvärde.

Även om orsaksmekanismer kring dessa förhållanden kräver fördjupad granskning, menar studiens författare ändå att rönen tyder på att hälsoriskanknutna beteenden, såsom fysisk inaktivitet och hög alkoholkonsumtion samt återkommande stress, kan öka risken för stroke.

– Sammanställningen av alla tillgängliga studier i detta ämne tillät oss att undersöka sambandet mellan arbetstid och risk för kardiovaskulär sjukdom med större precision än vad som tidigare har varit möjligt. Sjukvårdspersonal bör vara medvetna om att långa arbetsdagar är förknippat med en signifikant ökad risk för stroke, och kanske också kranskärlssjukdom, säger Mika Kivimäki.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.