Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 08:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/stora-skillnader-i-varlden-om-installningen-till-vaccination/

Vetenskap

Stora skillnader i världen om inställningen till vaccination

Arkivbild. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix

Nästan fyra av fem personer runtom i världen anser att det är säkert att vaccinera sig, rapporterar BBC med hänvisning till en rapport av organisationen Wellcome Trust.

Skillnaderna är dock stora beroende på plats. Nästan alla tillfrågade i södra Asien finner vaccin säkert, medan endast varannan person i östra Europa gör detsamma.

Studien visar också att andelen i Sverige är lägre än det globala genomsnittet.

Studien är gjord av den brittiska organisationen Wellcome Trust som är en av världens största forskningsfinansiärer. Mellan april och december 2018 har Wellcome Trust ställt frågor om inställningen till vaccin till över 140.000 människor i över 140 länder.

På påståendet om att vaccin är säkert höll 79 procent av de tillfrågade med ”någorlunda” eller ”mycket”. 7 procent av de tillfrågade motsatte sig påståendet någorlunda eller mycket medan 14 procent gjorde ingetdera.

De tillfrågade fick också svara på om de tror att vaccin fungerar eller inte. 84 procent höll med någorlunda eller mycket, 5 procent motsatte sig detsamma och 12 procent gjorde varken eller.

Bland de nordiska länderna utmärker sig Norge som det land där störst andel människor anser att vaccin är säkert: 83 procent, enligt undersökningen. Sverige å sin sida hamnar under det globala genomsnittet, med 69 procent. Detsamma gäller Danmark, medan Finland landar på 73 procent.

Rapporten visar att förtroendet är allra störst i södra Asien, där 95 procent av de tillfrågade anser att det är säkert med vaccin. Östra Afrika ligger inte långt efter, där är motsvarande siffra 92 procent.

Lägst förtroende finns i delar av Europa. I västra och östra Europa anser 59 respektive 50 procent av de tillfrågade att vaccin är säkert. 

I fjol drabbades Ukraina av det årets största mässlingsutbrott i Europa när 53.218 personer smittades av sjukdomen, rapporterar BBC. Endast 50 procent i landet håller med om att vaccin är effektivt. 

Även Frankrike, som också upplevt många fall av mässling på senare tid, utmärker sig i rapporten. En av tre fransmän motsätter sig påståendet att vaccin är säkert, vilket är den högsta andelen i studien. Detta samtidigt som landets regering infört en rad nya obligatoriska vaccinationer för barn.

I Nordamerika samt södra och norra Europa är siffran något högre; strax över 70 procent i dessa områden håller med om att vaccin är säkert. I USA har över 980 fall av mässling bekräftats hittills i år, i det största mässlingsutbrottet på flera decennier i landet.

Studien konstaterar att människor som litar på forskare, läkare och sjuksköterskor i större utsträckning tenderar att känna tillit till vaccin, medan de som själva söker efter information om vetenskap, medicin och hälsa tenderar att vara mer skeptiska.

Flera faktorer spelar in i att vissa finner vaccin opålitligt, enligt rapporten. En av dessa kan vara att det känns mindre nödvändigt att vaccinera sig mot en sjukdom som inte längre är vanligt förekommande, när man samtidigt väger in eventuella risker med vaccinet.

Läs mer:

Mässlingsepidemi dödligare än ebola i Kongo-Kinshasa

Lagförslag i New York kan göra det förbjudet att vägra mässlingvaccin 

Ovaccinerade elever portas från skolor och sommarläger