Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Vetenskap

Storleken har betydelse

Var det Mars breda axlar som fick Venus på fall?
Var det Mars breda axlar som fick Venus på fall? Foto: AP

Det brukar heta att storleken inte har betydelse. Men sannolikt har den det, att döma av en ny studie. Enligt studien är en stor manslem attraktiv för kvinnor. Kvinnorna kan på så vis ha styrt evolutionen av mannens organ.

Detta är en hypotes som länge diskuterats bland forskarna. Sexuellt urval har haft stor betydelse under evolutionen.

Så varför skulle inte storleken på männens fallos kunna ha påverkats av samma krafter? Den nya studien, som utförts av australiska forskare, ger en antydan om att så är fallet.

Forskarna, som publicerar sina rön i Proceedings of the National Academy of Sciences, skapade först ett stort antal datoranimerade mansfigurer.

Figurerna gjordes olika långa, och fick olika proportioner på axlar och höfter — samt försågs med penisar av olika storlekar. Det totala antalet kombinationer blev 343.

Slutligen fick 105 kvinnor ranka hur pass attraktiva figurerna var sexuellt. Föga förvånande ansåg merparten att män med relativt breda axlar och smala höfter var sexiga, vilket har varit välkänt sedan länge. Även längden hade viss betydelse, liksom relationen mellan axlar-höfter, längd och penisstorlek.

Det mest påtagliga resultatet var dock att män med större fallos ansågs vara mer attraktiva. Vid en viss given storlek fick detta relativt sett mindre betydelse för attraktionskraften — men den avtog aldrig helt och hållet. Snarare tycktes merparten av kvinnorna tycka att stora mansorgan var attraktiva.

Om resultaten kan bekräftas i fler studier ger det starka belägg för att storleken på männens organ kan ha påverkats av sexuellt urval.

Det är dock viktigt att påminna om att penisen inte kan ses isolerad. Om en man är lång och bredaxlad med smala höfter, men har en liten penis, är han ändå betydligt mer attraktiv än en kort, smalaxlad man med stort organ. För att organet ska spela någon roll måste alltså kroppen i övrigt upplevas som sexig.

Fakta: Det manliga könsorganet

Det manliga könsorganet hos människan är osedvanligt stort jämfört med organen hos andra primater. Gorilla- och schimpanshannar har exempelvis betydligt mindre penisar, både absolut och relativt sett. Många evolutionsbiologer har därför antagit att manslemmens storlek är ett resultat av ett relativt hårt sexuellt urval.

Den nya studien visar att en stor penis höjer en mans attraktionskraft hos många kvinnor. Men den kan inte ses isolerad från andra detaljer, som relationen mellan axelbredd och höftbredd, samt mannens längd. Det allra mest attraktiva är en relativt lång man med breda axlar, smala höfter och en ganska stor penis.

Källa: PNAS (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.