Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Största vetenskapsmötet i skuggan av nya presidenten

Donald Trump
Donald Trump Other: Evan Vucci/AP

Hur falska nyheter påverkar samhället och USA:s vetenskapspolitik efter presidentvalet diskuteras på årets vetenskapskonferens AAAS. Men även robotar som bekämpar zikaviruset, etiska dilemman med genteknik, och en hjälm som kan ta bilder av hjärnan.

”Vi kämpar för vetenskapen”, var rubriken på ett mejl som American Association for the Advancement of Science, AAAS, världens största organisation för forskare, skickade till sina medlemmar i början av december. Organisationen uttryckte sin oro över valresultatet:

”Ingen vet vad som kommer att ske när Donald Trump tillträder som president nästa månad. Kommer han att lyssna på forskare? Kommer han att främja forskning?”

I mejlet citerades också ett brev som skickats till den nyvalde presidenten, om alla de utmaningar han kommer att möta, från att garantera landets säkerhet, energiförsörjning och ekonomiska konkurrenskraft till att behandla sjukdomar och hantera naturkatastrofer. ”Dessa utmaningar har en sak gemensamt: behovet av vetenskaplig kunskap och teknisk expertis för att framgångsrikt kunna ta itu med dem.”

”Forskningspolitik för att tjäna samhället” är också temat för AAAS stora vetenskapskonferens som började på torsdagen.

• Läs även: Maria Gunther - ”Låt vetenskapen gå före politiken”

I år hålls den i Boston, hemort för två av landets främsta universitet: Harvard och Massachusetts Institute of Technology, MIT, och en stad där bara 16 procent av väljarna röstade på Donald Trump. Hillary Clinton fick 78 procent av rösterna.

Demokraterna har ett starkt fäste här. I presidentvalet 1972 var Massachusetts den enda delstaten där Richard Nixon inte vann. Många satte en dekal med texten ”Skyll inte på mig – jag är från Massachusetts” på bilen. Nu, 44 år senare, har miljöorganisationen Environmental League of Massachusetts tryckt upp likadana dekaler igen.

Oron över hur landets nya ledning kommer att påverka forskningen är påtaglig. När inreseförbudet för medborgare i sju muslimska länder infördes skrev tusentals forskare från hela världen under ett öppet brev där de uppmanade till bojkott av vetenskapliga konferenser i USA, i solidaritet med kolleger som inte skulle kunna delta. Den 22 april planeras stora demonstrationer för vetenskapen, March for Science, i Washington DC och mer än 100 andra städer i världen.

Under de fem dagar som AAAS-konferensen pågår kommer det att föras många diskussioner om hur forskarna själva bör hantera situationen och få politiker att lyssna och ta forskningsresultat på allvar när de fattar viktiga beslut – kanske med hjälp av praktisk filosofi.

Det blir också seminarier om närliggande ämnen, som hur vi ska få mer pålitliga opinionsundersökningar och vilken inverkan falska nyheter har på samhället.

Oron över hur landets nya ledning kommer att påverka forskningen är påtaglig.

Allt kommer förstås inte att handla om presidentens inställning till vetenskap. En minst lika viktig fråga på konferensen är genteknik. Med gensaxen CRISPR/Cas9 har forskarna fått ett nytt effektivt och exakt redskap för att ändra, stänga av och slå på gener, men också många svåra frågor. Hur ska vi garantera säkerheten, för patienter och för miljön? Hur ska vi hantera alla etiska dilemman som tekniken medför?

Om vetenskapen kan rädda våra bin är en fråga som får en egen föreläsning. Är vi änglar eller vargar för varandra? är titeln på ett annat seminarium, om terrorism, hur vi blir sociala och vad som får oss att lita på och samarbeta med varandra.

Men programmet utlovar även flera positiva nyheter: självstyrande robotar som ska hjälpa oss att bekämpa zikaviruset och nya metoder för att bota denguefeber. En hjälm som kan avbilda hjärnan. De senaste framstegen inom cancerforskningen. Och nya grundläggande upptäckter om hjärnan som i framtiden kan hjälpa och bota människor med minnesförlust, drogberoende och posttraumatiskt stressyndrom.

Alltihop bra exempel på hur vetenskapen är nödvändig för att klara mänsklighetens stora utmaningar.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.