Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Strålning i Sverige

Så mycket strålning utsätts människor för i Sverige, mätt i millisievert.

En genomsnittlig svensk får i dag i sig cirka 0,2 millisievert per år från maten. Men  personer som bor i områden med mycket nedfall efter Tjernobyl har högre värden, i synnerhet renskötande samer.

Rennäringen drabbades hårdast av Tjernobylolyckan. Än i dag måste renar i vissa områden stödutfodras före slakt, och några tiotal renar kasseras på grund av att köttet överstiger gränsvärdena för cesium 137.

Svampar, exempelvis sandsopp och rimskivling, suger upp särskilt mycket cesium 137. Om man bor i områden med mycket nedfall efter Tjernobyl kan man förvälla svampen och hälla bort kokvattnet.

En svensk får i genomsnitt 0,8 millisievert om året från ädelgasen radon i hus. Men radonhalterna är mycket ojämnt fördelade. Hus byggda av så kallad blåbetong  innehåller mest radon, men gasen kan också komma från marken och vattnet. Rökare drabbas mycket hårdare än icke-rökare av radon.

Kosmisk strålning. En människa på marken får ungefär 0,3 millisievert per år från rymden.

Provsprängningar av atomvapen höjde halten av framför allt radioaktivt cesium på 1950- och 60-talen. Men i dag har radioaktiviteten klingat av och halterna är ytterst låga. Nedfallet av radioaktivt cesium efterTjernobylolyckan 1986 fördelades mycket ojämnt i Sverige.

Medicinska undersökningar är en växande källa till strålning. En mammografiundersökning ger 0,1 millisievert och en datortomografi av buken ger 2,2 millisievert.Tandröntgen ger 0,01 millisievert.

En genomsnittlig svensk får totalt 0,9 millisievert från sjukvården.

Japan

En flygresa tur och retur till Japan ger ungefär 0,3 millisievert från den kosmiska strålningen, som är starkare på hög höjd. Halter varierar på grund av solens aktivitet.

I en by utanför evakuerings området har uppmätts värden som motsvarar 40 millisievert per år. IAEA rekommenderar japanerna att evakuera människor från denna by.

0,00002-0,00019 millisievert per timme har uppmätts i huvudstaden Tokyo. Det motsvarar ungefär 0,17−1,6 millisievert per år och är något mer än normal bakgrundsstrålning.

Totalt 19 räddningsarbetare i Fukushima har hittills drabbats av doser över 100 millisievert. Två räddningsarbetare fick radioaktivt vatten med mycket höga doser på benen när de skulle dra en elkabel. De har undersökts på sjukhus, men är nu utskrivna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.