Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Vetenskap

Stress kan ligga bakom att kvinnor dör tidigare

Medellivslängden för kvinnor kan vara på väg att sjunka. Stress är möjligen orsaken.

– Det är en hypotes vi har, men mycket av det här tar tid att fastställa, så det kan ta många år innan man vet med säkerhet, säger Kristina Orth-Gomér, professor i samhällsmedicin vid Karolinska institutet.

I takt med att kvinnor har gått från att i hög grad vara hemmafruar till att yrkesarbeta har de stressrelaterade sjukdomarna, däribland hjärt- kärlsjukdomarna, ökat.

– Man måste ändra samhället. Kvinnor har fortfarande för mycket att göra, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet samt Karolinska institutet.

En orsak till hjärt- kärlsjukdomar är sömnproblem, och en kommande studie visar att kvinnor sover sämre än män. Stress tros i många fall ligga bakom.

– Vi ser i studien att det framförallt är många uppvaknanden, snarare än svårt att somna eller svårt att behålla sömnen på morgonen, säger Åkerstedt.

En förklaring till
att kvinnor är så stressade att de sover sämre än män kan vara att de efter dagens jobb ofta har fler uppgifter att utföra i hemmet än männen.

– De utsätts för stress i familjen lika mycket som på jobbet, så det blir dubbel stress, säger Orth-Gomér.

– Man försöker få kvinnor att bli jämställda, och det innebär att då ökar man belastningen ytterligare på kvinnor. Det är inget argument mot jämställdhet, men det är väl så att det kanske blir värre om man inte lyckas få män att ta över mer av ansvaret, säger Åkerstedt.

Fortfarande bedrivs
den största delen av forskningen inom området på män, men på fredagen hölls i tockholm en stor internationell konferens om stress och hälsa bland kvinnor.

– Vi försöker samla internationell och nationell kunskap för att se vad det går att dra för slutsatser om kvinnors riskläge, säger Orth-Gomér.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.